Здраве

Какво е ниско кръвно налягане?

От

Публикувана:
Последна редакция: 24/08/2019
Кръвното налягане е силата, която упражнява кръвта върху стените не кръвоносните съдове при циркулацията си и представлява  един от основните знаци за признак на живот. Налягането на кръвта се създава от сърцето когато изпомпва кръвта към артериите.

Условно кръвното налягане се описва като систола/диастола налягане, например 120/80. Систоличното налягане /по-голямата стойност/ представя налягането в артериите когато сърцето се съкръщава и изтласква кръвта към тях. Дистолата /по-малката стойност/ представя налягането след контракцията на сърцето, след като се отпусне. Това е причина налягането да е винаги по-голямо при съкращаването спрямо това при отпускането, когато сърето си почива.

Нормалната стойност на систоличното кръвно налягане при възрастните е между 90 и 120, а на диастоличното между 60 и 80. За нормално се смята налягане 120/80. Стойности над 130/80 са считат за високи. Високото кръвно налягане повишава риска от развитието на сърдечни и бъбречни болести, склерозиране на сърдечните съдове, нарушаване на зрението и сърдечен удар.

При ниското кръвно налягане потока на кръв през артериите и вените е малък. Когато този приток е малък снабдяването на жизненоважните органи като мозъка, сърцето и бъбреците с кислород е оскъдно. Това нарушава функционирането им и може да ги увреди.

за разлика от високото кръвно налягане, при ниското няма общоприета фиксирана стойност и явно изразени симптоми. Някои могат да имат налягане 90/50 без проявени симптоми, но понякога високото кръвно налягане може да развие симптоми на ниско кръвно налягане например 100/60.

Още от Здраве