Здраве

Как се третира ниското кръвно налягане?

Как се третира ниското кръвно налягане?
От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Ниското кръвно налягане не е вредно за здравето, не се проявява явно и не нанася щети на органите.  Обаче всички пациенти със симптоми, вероятно дължащи се на понижено кръвно налягане, би трябвало да се прегледат от лекар. Тобва да установи причината и да се предпише подходящо лечение в зависимост от причината която го поражда. Например ако то се дължи на приемано от пациента лекарство, приеманата доза да бъде намалена и даже приемането на лекарството да се преустанови. Тези мерки не трябва да са самоинициативни.

- Дехидратацията се третира с течности и минерали /електролити/. Ако тя е по-лека може да се приемат течности през устата, а ако тя е в по-тежка форма това става в болнчно заведение с вклъчване на венозен източник /система/.

- Кръвозагубата се третира също със системи, а ако тя е по-обилна то мерките трябва да са незабавни.

- Септичния шок е сериозен проблем който също се третира с включване на системи.

- Спирането на медикаменти които причиняват като страничен ефект понижение в кръвното налягане става след лекарско предписание.

- Пулмоналния емболизъм и венозната тромбоза се лекуват с вещества които разреждат кръвта через венозни източници съдържащи хепарин или чрез хапчета уарфанин.

- Перикардиалните течности могат да бъдат премахнати от кръвта чрез процедура наречена перикардиоцентезис.

 Постуралния хипотенизъм се лекува чрез повишаване на водата и солта в тялото които понижават съдържанието на кръв в долните крайници. За тази цел някои пациенти приемат Проаметин. Проблема при този медикамент е че докато повишава кръвното налягане в горната част на тялото, което може да доведе до сърдечен удар, така че не е желателно да се прекалява с него.

Още от Здраве