Здраве

Имате ли нужда от изследване за С-реактивен протеин?

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2019
За последните десет години нуждата от изследване за С-реактивен протеин е добре осъзната. Появата на този нов тип тестове по всеобщо мнение ще подобри способността на медицинските лица да се оцени дали човек е изложен на риск от сърдечен пристъп. За целта е необходимо да знаете стойностите на вашия холестерол и кръвно налягане.

А трябва ли да знаете своя С-реактивен протеин (CRP)

CRP теста е един от новите методи за установяване риска от болест на сърцето. CRP изследването на кръвта отразява възпаленията в организма. Изследователите са убедени, че през последното десетилетие артериите не са просто тръби в организма които пренасят кръвта - те са живи "системи" и атеросклерозата е резултат от процеса на щети и ремонт на повърхността на артериите. Този процес произвежда възпаление което води до зачервяване на повърхността на кожата.

Сигурно се питате защо имаме нужда от CRP тестване, когато вече има няколко вида холестерол за които да се тревожите. Нископлътностен липопротеин (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL) са всъщност прекрасни тестове, но болезнена истина е че около половината от сърдечните удари възникнат при хората с нормално липиден профил. Някои експерти са все по кардиология са обнадеждени, че CRP ще подобри възможностите ни за откриване на риска от сърдечен удар при хора при които холестерола изглежда в норма.
Оценка на риска

Няколко проучвания са показали, че сред хората с нормален холестерол и нормални нова нива на CRP имат няколко пъти по-висок риск от възникване на сърдечни проблеми. Скорощно проучване установи, че лечението на хората с нормален LDL и високи нива на CRP води до намаляване на риска от сърдечни удари. От друга страна, статиниа (изключително ефективно лекарство за понижаване на холестерола) не прави нищо при пациенти с нормално LDL и нискио нива на CRP.

Въз основа на наличната информация досега учените мислят че добра стратегия ще бъде да:

- изследване на нивото на холестерола
- лекуването ако нивото е високо
- ако нивото е нормално да се направи CRP тест
- ако CRP нивото е ниско да отдъхвате повече

Ако това се преврне в стандарт на обслужване това ще означава, че около три четвърти от възрастните хора ще се вземат статин и последствията за общественото здраве и икономическите последици ще са огромни. Така че огромна че повечето експерти смятат че всеки трябва да си направи CRP тест. Той може да помогне за някои хора да преминат къмстатин терапия, но за съжаление все още не е известно дали дадено лице с изолирано високо CRP без други рискови фактори трябва да вземе тези лекарства.

Още от Здраве