Здраве

Кърменето предизвиква отделяне на „хормон на доверието” в майката

Как детето и майката се свързват, от биологична гледна точка
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Учени са установили, че сучещото бебе предизвиква обилно отделяне на окситоцин, известен като „хормона на доверието” в мозъка на майката.

Последни изследвания сочат, че хормонът окситоцин е свързан с доверието и любовта както при хората така и при животните. Хормонът също така предизвиква и отделянето на мляко от млечните жлези.

Учени от няколко държави изглежда са разгадали и самият механизъм, чрез който сученето предизвиква отделянето на окситоцин.Невроните започват да отделят окситоцин от дендритите (разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от други клетки) и от нервните окончания, когато бебето суче.

До скоро се смяташе че дендритите повече приемат информация, отколкото предават, но по последни данни отделянето на окситоцин от дендритите увеличава вътрешно-невронната комуникация. Това води до произвеждането на още окситоцин, което спомага за изграждане на връзката между детето и майката.

И до сега е било известно на учените, че по време на кърмене невроните синхронно „изстрелват” окситоцин но точно как възникват тези синхронни пулсации до сега е било загадка. Последните изследвания са позволили на учените да създадат модел на цялата популация клетки отделящи окситоцин.  

Този модел показва, че взаимодействието на дендритите се повишава достатъчно за да предизвика масивен положителен отговор на дадена активност. Моделът дава възможно обяснение на важна мозъчна дейност, което може да се използва за обяснение и на други подобни процеси протичащи в мозъка.

Още от Здраве