Здраве

Препоръки при предиабет

Не чакайте предиабетът да се превърне в диабет
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Ако сте в състояние на предиабет, ето няколко полезни съвета за вас!

Не бездействайте.
При състояние на предиабет, нивото на кръвната захар е над нормалните за нея стойности, но все пак не толкова висока, че да ви бъде поставена диагноза диабет Трябва да знаете обаче, че предиабетът не е съвсем безобидно състояние. Той прави диабет и всички усложнения на болестта още по-вероятни за вас.

Предиабетът е рисков фактор, който може да застраши вашето здравословно състояние на по-късен етап от живота ви. Затова не чакайте, докато състоянието ви се влоши, а действайте веднага, за да се справите със заболяването, преди то да е станало по-сериозно и опасно за вас.

Фокусирайте вниманието си върху промените, които трябва да направите по отношение на своя начин на живот. За да се справите успешно с предиабета, първото и най-важно нещо, което трябва да направите е напълно да промените навиците си. Ето няколко препоръчителни стъпки, които трябва да предприемете, за да си помогнете сами:
•    Свалете 5-10% от общото си тегло – завинаги.
•    Ангажирайте се с 30-60 минутни фитнес упражнения, поне 5 дена в седмицата.
•    Подложете се на нискомаслена, богата на фибри диета.
•    За да нормализирате високото си кръвно налягане намалете консумацията на сол и алкохол.
•    Взимайте аспирин, освен ако ви е забранено по медицински причини (за начало консултирайте се с вашия лекуващ лекар).
•    Свалете кръвното си налягане и нивото на холестерола до границите, препоръчителни за диабетно болните пациенти.

Взимайте лекарства само, когато това е необходимо.
Ако промяната в начина ви на живот не е достатъчна, за да намалите риска от диабет и сърдечно заболяване, то тогава приемът на медикаменти по лекарско предписание според вашите специфични нужди може да ви помогне. Все пак не разчитайте единствено на лекарствата и лекарствените препарати, а продължете практикуването на здравословен начин на живот.

Следете показателите си.
Нивото на кръвната захар като база за сравнение е относително условен показател. Ако кръвната ви захар превишава нормално допустимите стойности, това е индикатор, че е време да предприемете по-сериозни действия за да подобрите здравословното си състояние, с цел да избегнете превръщането на предиабета в диабет.

Още от Здраве