Здраве

Опазване на нощното виждане

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/07/2018
Намаленото нощно виждане е един от най-честите проблеми на очите сред по-възрастните хора. То е причина за автомобилните аварии, както и за препъванията вкъщи.
 
Предпримете стъпки за запазване на нощното виждане

Когато хората мислят за подобряване на тяхното нощно виждане, често първото нещо, което им идва на ума е моркови. Те са богати на витамин А, както и производни на витамин А така необходими за възможността ни да виждаме на тъмно. Въпреки това, повечето хора приемат нормални количества витамин А без да добавят моркови към менюто си.

По-добра стратегия е преминаването към диета богата на плодове и зеленчуци и по-ниско наситени мазнини. Известни изследователи в областта на нощното виждане казват, че дори и ако кръвта ни е наситена с витамин А и неговите производни, тези съединения не могат да стигнат до клетките, ако трансферът е блокиран от натрупвания на холестерол и отпадъчни продукти в близост до ретината. Накратко увреждането на сърдечно-съдовата система може също така да влияе неблагоприятно върху нашите очи.

За съжаление няма медицинска интервенция която може да корегира нощното виждане. Изследователи открили, че много от по-старите шофьори доброволно се  отказват да карат нощно време което е по-доброто решение. Нощното осветление, както и домашната светлина влияят върху намаляването на нощното виждане. Съчетани с напредването на възрастта тези фактори силно повлияват върху зрението, но вместо да се опитваме да се противопоставим на естествения процес на нашия жизнен цикъл е по-добе да се опитаме да намалим влиянието на тези фактори.

Младите хора
Няколко промени в окото обясняват защо виждаме трудно в тъмнината. Ириса е близко разположен до оцветения пръстен в окото който дава възможност на нашите очи да имат отличителен цвят. Но той не съществува само за да прави очите ни красиви. Ириса се състои от малка група мускули които контролират размера на зеницата. Подобно на много мускули в тялото тяхната способност за свиване отслабва с възрастта. В резултат на това зеницата се свива от пет милиметра когато сме млади до 3 когато сме в напреднала възраст. Така по-малко светлина може да влезе в окото и мускулите не реагират бързо, така че зеницата се свива по-бавно при ярка светлина и се разширява по-бавно при тъмнина.

Мъглявост в очите
Промени в лещата на окото също могат да влошат нощното виждане, като стане по-прозрачна и по този начин позволява по-малко светлина да премине през тях. Част от нея става изключително непрозрачна, така наречената катаракта. Основните симптоми са замъглено зрение и проблеми с фокуса, но нощното виждане също страда. Съвременната хирургия се спавя с това безопасно и ефективно като произлизащата странична реакция е по-добро нощно виждане.

Промени в ретината

Промените в ретината са още една причина за влошаване на нощното виждане. Ретината е аналогична на филма в традиционните камери, или може би на сензора в цифровата камера. Леко въздействие върху фоторецепторните клетки на ретината води до биохимични промени в тях, които изпращат сигнали към оптичения нерв. Когато тези сигнали достигат до мозъка, те се образуват изображенията които виждаме.

Адаптация на тъмно
Способността да виждаме в тъмното не е просто умение да направляваме движенията си в мрака. Много често макар и несъзнателно ние караме очите ни да се адаптират от светлина към тъмнина. Офтамолигичната способност да виждаме в тъмното след излагане на ярка светлина, "тъмната адаптация", обикновено отнема по-дълго време за по-големи очи. Най-вероятно тя отнема време защото чувствителния към светлината пигмент в клетките не се възстановяват по-бързо при по-големи очи.
 

Още от Здраве