Здраве

Колко ниско трябва да е кръвното ни налягане?

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Подобно на холестерола, кръвното налягане следва тенденцията да се покачва с напредването на възрастта, особенно ако покачваме теглото си и затлъстяваме. Също така, то е важен рисков фактор за появата на сърдечни присръпи.

По принцип 120/80 се счита за "нормално" кръвно налягане като някои смятат че това са идеалните горна и долна граници, а 135/88 е вече висока, но приемлива стойност. Но в реалността се оказва че би било по-добре, ако кръвното налягане остава под 120/80 и че 135/88 всъщност е твърде висока стойност.

Полседните изследвания на специализираните лечебни заведения показват че тези стойности всъщност са високи за да бъдат приемани за нормално допустими. Те стигат до заключението че рискът от инфаркт и инсулт се увеличава, когато систоличното кръвно налягане е по-голямо от 115 mmHg и диастолното е над 75 мм Hg. За всеки 20-мм-Hg увеличение на систолното налягане, или 10-мм-Hg увеличение на диастолното кръвно налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания се удвоява. Въз основа на тази информация се заключава че голям брой хора имащи стойности между 120-139 и над 80-89 се нуждаят от консултация с лекар като това не означава задължително приемане на лекарства.

Много лекари смятат, че хипертонията може да се открие и излекува веднага. Въпреки това изследвания показват че това не е така и всъщност откриването и не е толкова лесно.

Например проучване публикувано през 2004 г. тества две различни лекарства за хипертония на 2000 пациенти с коронарна съдова болест, всички от които е с "нормално" кръвно налягане. Средното артериално налягане в началото на двугодишното проучване е 129/78 мм Hg. Пациентите избрани по случаен принцип между участващите получават калциеви блокери амлодипин (известен също като Norvasc) или на АСЕ инхибитори (еналаприл, също известен като Vasotec), или плацебо. И двете лекарства занижават систоличното кръвно налягане с около 5 мм Hg, а диастолното налягане с около 2,5 мм Hg.

През двете години на последващи наблюдения настъпили усложнения до 23% от пациентите, които получават плацебо, в сравнение със само 17% от тези, които получили амлодипин и 20% от тези, които получили еналаприл.

Особено интересни са резултатите за атеросклероза на коронарните артерии при тези хора. Тя напредва при тези, които получават плацебо, за разлика от другите, при които кръвното налягане намаляло поради употребата на медикаментите.

Проучването все още получава много внимание, защото поддържа убеждението, че не поддържаме кръвното си налягане достатъчно ниско. Това може да има смисъл ако сме близо до получаването на хипертония, която е факт при хора с кръвно налягане близко над 140/90. Някои статистики сочат, че две трети от хората диагностицирани с хипертония в момента не разполагат с добър контрол на кръвното налягане.

Подобно на холестерола основното послание е че лекарите и пациентите трябва да работя заедно и да имат диалог помежду си за да контролират кръвното налягане. Загуба на тегло, редовното упражняване, богата на плодове и зеленчуци диета с по-малко сол прави лекарствата за намаляване на кръвното налягане по-ефективни. Съвременната медицина предлага голям набор от медикаменти за постигането на тази цел.

Още от Здраве