Здраве

Какво представлява диабет тип 2?

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Комбинация от аномалии е причината за диабет тип 2.
Първата вероятно е инсулинова резистентност, едно състояние, при което клетките в тялото стават по-отзивчиви към инсулин Ето защо то трябва да произведе повече инсулин за да поддържа нормален метаболизъм.

Инсулиновата резистентност много често не причиняват диабет тип 2 от само себе си. Панкреаса обикновено се опитва да компенсира това като "изпомпва" повече инсулин. За повечето хора с инсулинова резистентност нивото на кръвната захар остава в рамките на един нормален диапазон. Но някой инсулин произвеждащи клетки в крайна сметка не са в баланс с нарастващата нужда на организма. Тогава се покачва нивото на кръвната захар което води до диабет тип 2.

По същество диабет тип 2 е проблем на търсенето и предлагането. Панкреаса доставя твърде малко инсулин за да удовлетвори нарасналото търсене породено от инсулиновата резистентност. По тази причина хората с диабет тип 2 могат да бъдат лекувани с инсулинова терапия която предствалява намаляване на търсенето, което става чрез хранителна диета упражнения, както и лекарства.

С остаряването на гените всяко едно приемано лекарство може да причини инсулинова резистентност, като комбинирани с наднормено тегло и липса на физически активни упражнения те стават основната причина за появата му. Точно колко теглото допринася за инсулиновата резистентност е загадка, която чака да бъде решена. Проучвания показват че мастните клетки не са само пасивни съхранители на мазнини. Те произвеждат мастни киселини и протеини секрети като лептина, резистин и адипонектин, които пречат на секрецията и действието на инсулина в организма.

От това можем да кажем че хората които са с наднормено тегло или заседнал начина на живот над 65 годишна възраст или които имат фамилна анамнеза за диабет тип 2 са с особено висока степен на риск. Напоследък все повече деца и юноши са били диагностицирани с нея. Обикновено тези със затлъстяване и фамилна анамнеза на заболяването. Жените които развиват диабет по време на бременност също имат висока степен на риск. Около 50% от жените които имат тази форма на диабет са склони да развият диабет тип 2, често в рамките на 10 години след бременността.

Расата и етническата принадлежност също играят важна роля: болестта е далеч по-често срещана сред американците от Африка, Азия, и Тихоокеанските островитяни, отколкото сред белите. Едно племе от Американци /местни Американци/ живеещи в Аризона е с най-високата ставка на диабет тип 2 в света, със заболявания засягащи около 50% от възрастното население на около 30-64 години.

Какво причинява диабет тип 2?

Диабет тип 2 обикновено се развива след 40 годишна възраст. Нивото на кръвната захар се покачва бавно и постепенно през годините преди да стане достатъчно висока за да бъде разглеждана в диапазона на диабета. Нарушената търпимост и усвояване на глюкозата често предшестват появата на диабет тип 2 и по тази причина са известни колективно като предварителен диабет. В двата вида предварителен диабет нивото на кръвната захар е над нормалното, но не е достатъчно високо за да се счита за клиничен захарен диабет. А консервативната прогноза е че повече от 20 милиона възрастни в САЩ са пред диабет и следователно са много по-склонни към развитие на диабет тип 2. Подобно на хората с диабет тип 2 тези с пред диабет са склонни да имат наднормено тегло, високо кръвно налягане и повишени липидни нива, както и по-висок риск за сърдечно съдовите заболявания.

Диабет тип 2 и неговите основни причини, инсулинова резистентност и нарушена инсулиновата секреция, най-вероятно имат генетична основа, но комбинирани със затлъстяване те просто се нуждаят от време за да отключат появата на този тип диабет. Разпределението на телесните мазнини също е особено важно. Хората които са склонни да натрупват мазнини в коремната област са висок рисков фактор за появата му.

За щастие е възможно да се предотврати появата на диабет тип 2 чрез диети и упражнения. В много страни съществуват програми за превенция на този тип диабет, а скорошни проучвания установяват че хората които губят от 5% до 7% от теглото си и се упражняват около 30 минути дневно могат да намалят риска с 58%. Друг факт от проучването е че приемането на метформин (Glucophage) също намалява риска, но значително по-малко от 31%.

Още от Здраве