Здраве

Алкохолът - здравословен, но не за всеки?

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
В зависимостта между алкохола и здравето има по малко от доктор Джекил и мистър Хайд, или казано с други думи както нещо добро, така и нещо и лошо.

Коя черта ще се прояви по-ясно зависи от това кой пие и колко пие.

За голяма част от хората, които пият умерено, алкохолът има ползотворен ефект. Независимо от факта, че дори приема на умерено количество алкохол може да увеличи риска от рак на дебелото черво и гърдата, като цяло ползите от алкохола са повече от вредите.

Алкохолът подобрява функциите на сърдечносъдовата система, особено при хората в средна възраст, период в който сърдечните заболявания са преобладаващи и са отговорни за настъпването на събития като тежко боледуване или дори преждевременна смърт.

Ползите от алкохола не трябва да бъдат повод за тези, които по принцип не употребяват алкохол, да започнат да пият с цел да подобрят здравословното си състояние.
Заради високия риск от рак, сърдечносъдови заболявания, хипертония и цироза, хората които са пристрастени към алкохола трябва да намалят дневно приеманото количество или незабавно да спрат да пият.
Бременните жени също трябва да избягват алкохола, тъй като той може да причини тежко мозъчно увреждане на плода.

Какво можем да определим като умерено пиене?
За жените това е едно питие, а за мъжете не повече от две питиета на ден.

А какво се има предвид под питие?
Това са не повече от 340 гр. бира, 140 гр. вино или 50 гр. твърд алкохол като водка или уиски, по избор на ден.

Още от Здраве