Коремна болка

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява коремната болка?

2.Какви са причинителите на коремната болка?

3.Как се определя причината за коремната болка?

4.Характерни особености на болката

5.Физически преглед

6.Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?Физически преглед


Прегледът на пациента може да даде на лекуващия лекар допълнителни насоки за причините за коремната болка. Специалистът трябва да определи:
•    Наличието на звуци в чревния тракт в случай на обструкция на червата.
•    Наличието на признаци за инфекция.
•    Наличието на чувствителност при допир.
•    Наличието на образувание в областта на корема, което предполага развитието на тумор или абсцес.
•    Наличието на кръв в изпражненията, която може да подскаже дали пациентът не страда от чревни проблеми, каквито са язвата, рака на дебелото черво, колита и исхемията.
Например, чувствителността и признаците за възпаление в долната лява част на корема, често говорят за наличието на дивертикулит. Същевременно установяването на чувствително при допир, възпалено образувание в същата част на корема означава, че възпалителният процес е прерастнал в абсцес. Чувствителността и възпалението в долната дясна част на корема са признак за апендицит, а наличието на чувствително при допир възпалено образувание в същата част на корема означава, че апендицитът се е превърнал в гноен абсцес. Възпалението в долната дясна част на корема, придружено или не от образувание, е признак и за болестта на Крон. Образуванието без симптоми на протичащ възпалителен процес може да означава, че пациентът страда от рак.


Следва: Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

ивета николова

Случаен посетител | 2012-01-16 16:40:45
аз май имам някакво заболяване, но ме е страх да отида на лекар..! ;(

славка

Случаен посетител | 2012-01-20 22:10:04
И мам тъпа болка в ляво под ребрата на прегъвката.Особенно е силна когато се свия на две и се изправя,получавам колабс докато не ме отпусне след около 3-4 мин.Понякога чувствам,че имам нещо като топка.Преди година пак имах такива болки,но гастроендокринолог каза,че няма нищо за безпокойство.

Boprem

Случаен посетител | 2012-04-25 18:43:53
Много полезна информация за видовете коремни болки. Днес реших да изследвам моята коремна болка, но не видях някакво описание тук. Ще съм благодарна ако изкажете мнение относно моя проблем, а той се характеризира с боцкаща болка по-често в лявата част на корема ми. Същата болка от дясно се е появявала само веднъж-дваж за няколко месеца при изхождане по малка нужда. Болката се появява рядко и трае няколко минути, като не е постоянна. Забелязах че при пълен пикочен мехур също се обажда, но ми е странно защо и при малките напъни присъства в началото, макар и за кратко. А ето че и няколко минути след това също присъства. Боцканията не са силни, но са смущаващи. Като че ли ми е подут корема... Ще се радвам да споделите професионално мнение по тази загадка. Поздрави!