Коремна болка

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява коремната болка?

2.Какви са причинителите на коремната болка?

3.Как се определя причината за коремната болка?

4.Характерни особености на болката

5.Физически преглед

6.Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?


Въпреки че съвременните постижения и технологии гарантират бърза и прецизна диагностика на причините за появата на коремни болки, днес медицината все още е изправена пред сериозни предизвикателства. Съществуват много причини, поради които диагностиката на причините за болката може да бъде затруднена и те са:

•    Симптомите могат да бъдат атипични. Например, понякога болката при апендицит е локализирана в горната дясна част на корема, а болката при дивертикулит в дясната част на корема. Възрастните пациенти и пациентите, които приемат кортикостероиди може да не изпитат болка и чувствителност по време на възпаление в областта на корема, в следствие от холецистит или дивертикулит. Това се случва, защото кортикостероидите намаляват възпалението.

•    Тестовете и изследванията не винаги показват наличието на аномалия. Понякога процедурата с ултразвук не регистрира наличието на жлъчни камъни, особено ако те са много малки. Не винаги скенерът засича рака на панкреаса. Това често се случва когато образуванието е съвсем малко. Ултразвукът може да не засече апендицита или абсцеса, особено ако те са прекалено малки. Случва се и кръвните тестове да са в норма, независимо от развиващата се тежка инфекция, най-вече при пациентите, които приемат кортикостероиди.

•    Заболяванията могат да се имитират взаимно. Симптомите на синдрома на чувствителните черва могат да имитират чревната обструкция, рака, язвата, дори апендицита. Болестта на Крон може да имитира апендицита. Възпалението на десния бъбрек наподобява симптомите на апендицита, а разкъсаната киста на левия яйчник имитира дивертикулита. Болките при камъни в бъбреците наподобяват както апендицита, така и дивертикулита.

•    Често характеристиките на болките се променят с времето. Например възпалението при панкреатита може да се разпространи и да засегне целия корем, а жлъчните колики могат да се превърнат в холецистит.


Обратно: Физически преглед

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

ивета николова

Случаен посетител | 2012-01-16 16:40:45
аз май имам някакво заболяване, но ме е страх да отида на лекар..! ;(

славка

Случаен посетител | 2012-01-20 22:10:04
И мам тъпа болка в ляво под ребрата на прегъвката.Особенно е силна когато се свия на две и се изправя,получавам колабс докато не ме отпусне след около 3-4 мин.Понякога чувствам,че имам нещо като топка.Преди година пак имах такива болки,но гастроендокринолог каза,че няма нищо за безпокойство.

Boprem

Случаен посетител | 2012-04-25 18:43:53
Много полезна информация за видовете коремни болки. Днес реших да изследвам моята коремна болка, но не видях някакво описание тук. Ще съм благодарна ако изкажете мнение относно моя проблем, а той се характеризира с боцкаща болка по-често в лявата част на корема ми. Същата болка от дясно се е появявала само веднъж-дваж за няколко месеца при изхождане по малка нужда. Болката се появява рядко и трае няколко минути, като не е постоянна. Забелязах че при пълен пикочен мехур също се обажда, но ми е странно защо и при малките напъни присъства в началото, макар и за кратко. А ето че и няколко минути след това също присъства. Боцканията не са силни, но са смущаващи. Като че ли ми е подут корема... Ще се радвам да споделите професионално мнение по тази загадка. Поздрави!