Коремна болка

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява коремната болка?

2.Какви са причинителите на коремната болка?

3.Как се определя причината за коремната болка?

4.Характерни особености на болката

5.Физически преглед

6.Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?Характерни особености на болката


За да може да установи причините за появата на коремна болка у пациента, специалистът трябва да проследи хронологията на тази болка.

На първо място той трябва да получи информация за начина, по който е възникнала болката. Например, появилата се внезапно коремна болка говори за неочаквано настъпило събитие, каквото може да бъде спирането на притока на кръв към дебелото черво (исхемия) или запушването на жлъчния канал от жлъчни камъни (жлъчни колики).

След това специалистът трябва да определи местоположението на болката. Обикновено апендицитът причинява болка ниско долу в дясната част на корема, там където се намира апендикса. Дивертикулитът причинява болка ниско в лявата част на корема, където са разположени по-голямата част от дивертикулите на дебелото черво. Болката в областта на жлъчния мехур (жлъчни колики или холецистит) най-често се усеща в горната дясна част на корема, където е разположен жлъчния мехур.

Следващият етап в установяването на причините за болката се състои в определяне на начина на нейното проявление. Запушването на червата обикновено причинява вълни от спазматични коремни болки, които се дължат на контракциите на чревните мускули и раздуването на червата. Запушването на жлъчния канал с жлъчни камъни обикновено води до непрестанна болка в горната част на корема, която може да продължи от половин час до повече от 2 часа. Острият панкреатит причинява остра, нестихваща болка в горната част на корема и гърба. Болката при остър апендицит първоначално започва в областта около пъпа, но с разрастване на възпалителния процес, тя се придвижва ниско в дясната част на корема. С течение на времето естеството на болката може да претърпи промени. Например, понякога запушването на жлъчния канал с жлъчни камъни, може да прерасне във възпаление на жлъчния мехур със или без поява на инфекция (остър холецистит). Когато това стане симптомите на болката се променят и заприличват на тези, които характеризират възпалителните процеси.

Освен всичко изброено до тук специалистът трябва да оцени и продължителността на болката. При жлъчният колит болката е с продължителност 2-3 часа. Болката при панкреатита понякога продължава един или повече дни.

Специалистът е длъжен да установи и причините за влошаване на болката. Болката, която се дължи на възпаление (апендицит, дивертикулит, холецистит и панкреатит) обикновено се изостря при кихане, кашляне или рязко движение. Пациентите с болки, дължащи се на възпалителен процес, предпочитат да лежат или стоят неподвижно, за да облекчат страданието си.

Следващият етап при установяване на причините за болката е да се намери средство, което може да я облекчи. Болката в следствие на чревна обструкция и запек, често може да бъде поне временно облекчена чрез раздвижване на червата. Болката, която се дължи на стомашна обструкция или запушване на горната част на тънкото черво може да се облекчи, поне временно, чрез повръщане, което намалява разширението на стомашните органи, причинено от обструкцията. Приемането на храна или медикаменти против киселини в стомаха също може да доведе до временно облекчаване на болката при наличие на язви в стомаха или дванадесетопръстника, защото както храната, така и медикаментозните средства неутрализират киселините, които дразнят стомашните язви и причиняват болка.

Като крайна стъпка специалистът трябва да анализира всички признаци и симптоми, които по някакъв начин са свързани с болката. Наличието на температура говори за развиваща се инфекция. Диарията или ректалното кървене предполагат, че болката се дължи на чревен проблем. Наличието на висока температура и диария навежда на мисълта за възпаление на червата, което може да бъде заразно и незаразно (язвен колит или болест на Крон).


Следва: Физически преглед

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

ивета николова

Случаен посетител | 2012-01-16 16:40:45
аз май имам някакво заболяване, но ме е страх да отида на лекар..! ;(

славка

Случаен посетител | 2012-01-20 22:10:04
И мам тъпа болка в ляво под ребрата на прегъвката.Особенно е силна когато се свия на две и се изправя,получавам колабс докато не ме отпусне след около 3-4 мин.Понякога чувствам,че имам нещо като топка.Преди година пак имах такива болки,но гастроендокринолог каза,че няма нищо за безпокойство.

Boprem

Случаен посетител | 2012-04-25 18:43:53
Много полезна информация за видовете коремни болки. Днес реших да изследвам моята коремна болка, но не видях някакво описание тук. Ще съм благодарна ако изкажете мнение относно моя проблем, а той се характеризира с боцкаща болка по-често в лявата част на корема ми. Същата болка от дясно се е появявала само веднъж-дваж за няколко месеца при изхождане по малка нужда. Болката се появява рядко и трае няколко минути, като не е постоянна. Забелязах че при пълен пикочен мехур също се обажда, но ми е странно защо и при малките напъни присъства в началото, макар и за кратко. А ето че и няколко минути след това също присъства. Боцканията не са силни, но са смущаващи. Като че ли ми е подут корема... Ще се радвам да споделите професионално мнение по тази загадка. Поздрави!