Коремна болка

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява коремната болка?

2.Какви са причинителите на коремната болка?

3.Как се определя причината за коремната болка?

4.Характерни особености на болката

5.Физически преглед

6.Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?Какви са причинителите на коремната болка?


Коремната болка може да се дължи на възпалителен процес, който протича в коремната кухина (например при апендицит, дивертикулит, колит), на разтягане или раздуване на конкретен коремен орган (например при чревна обструкция, запушване на жлъчния канал с жлъчни камъни, оток на черния дроб при хепатит) или на липса на приток на кръв към определен орган (например при исхемичен колит). Понякога обаче коремната болка може да протече и без възпаление, разтягане или нарушено кръвообращение в коремните органи. Пример за такъв тип коремна болка е синдромът на чувствителните черва. Причината за появата и проявлението на този синдром е неясна, но се счита че той се дължи или на необичайни контракции на чревните мускули (спазми) или на крайно чувствителни чревни нервни окончания, които предизвикват усещане за болка (хипер-чувствителност на вътрешностите).

Следва: Как се определя причината за коремната болка?

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

ивета николова

Случаен посетител | 2012-01-16 16:40:45
аз май имам някакво заболяване, но ме е страх да отида на лекар..! ;(

славка

Случаен посетител | 2012-01-20 22:10:04
И мам тъпа болка в ляво под ребрата на прегъвката.Особенно е силна когато се свия на две и се изправя,получавам колабс докато не ме отпусне след около 3-4 мин.Понякога чувствам,че имам нещо като топка.Преди година пак имах такива болки,но гастроендокринолог каза,че няма нищо за безпокойство.

Boprem

Случаен посетител | 2012-04-25 18:43:53
Много полезна информация за видовете коремни болки. Днес реших да изследвам моята коремна болка, но не видях някакво описание тук. Ще съм благодарна ако изкажете мнение относно моя проблем, а той се характеризира с боцкаща болка по-често в лявата част на корема ми. Същата болка от дясно се е появявала само веднъж-дваж за няколко месеца при изхождане по малка нужда. Болката се появява рядко и трае няколко минути, като не е постоянна. Забелязах че при пълен пикочен мехур също се обажда, но ми е странно защо и при малките напъни присъства в началото, макар и за кратко. А ето че и няколко минути след това също присъства. Боцканията не са силни, но са смущаващи. Като че ли ми е подут корема... Ще се радвам да споделите професионално мнение по тази загадка. Поздрави!