Коремна болка

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява коремната болка?

2.Какви са причинителите на коремната болка?

3.Как се определя причината за коремната болка?

4.Характерни особености на болката

5.Физически преглед

6.Защо определянето на причините за коремната болка може да бъде трудно?Какво представлява коремната болка?


Най-общо казано това е болка в областта на корема. Коремът е анатомична област, която граничи с долната част на ребрата отгоре, тазовата кост отдолу и хълбоците от двете страни. Въпреки че коремната болка може да започне от тъканите по стомашната стена, която обгражда коремната кухина (кожата и мускулите по коремната стена), терминът коремна болка най-често се използва, за да се опише болката, която произлиза от органите, разположени под кожата и мускулите в самата коремна кухина. Тези органи включват стомаха, тънкото черво, дебелото черво, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. Понякога, но в редки случаи, коремна болка може да бъде почувствана дори когато тя е породена от органи, които се намират в близост, но извън коремната кухина, например долната част на белите дробове, бъбреците, матката или яйчниците. Този тип болка е известна като отразена болка, тъй като въпреки че тя започва извън корема, тя се разпространява в самия корем.

Следва: Какви са причинителите на коремната болка?

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

ивета николова

Случаен посетител | 2012-01-16 16:40:45
аз май имам някакво заболяване, но ме е страх да отида на лекар..! ;(

славка

Случаен посетител | 2012-01-20 22:10:04
И мам тъпа болка в ляво под ребрата на прегъвката.Особенно е силна когато се свия на две и се изправя,получавам колабс докато не ме отпусне след около 3-4 мин.Понякога чувствам,че имам нещо като топка.Преди година пак имах такива болки,но гастроендокринолог каза,че няма нищо за безпокойство.

Boprem

Случаен посетител | 2012-04-25 18:43:53
Много полезна информация за видовете коремни болки. Днес реших да изследвам моята коремна болка, но не видях някакво описание тук. Ще съм благодарна ако изкажете мнение относно моя проблем, а той се характеризира с боцкаща болка по-често в лявата част на корема ми. Същата болка от дясно се е появявала само веднъж-дваж за няколко месеца при изхождане по малка нужда. Болката се появява рядко и трае няколко минути, като не е постоянна. Забелязах че при пълен пикочен мехур също се обажда, но ми е странно защо и при малките напъни присъства в началото, макар и за кратко. А ето че и няколко минути след това също присъства. Боцканията не са силни, но са смущаващи. Като че ли ми е подут корема... Ще се радвам да споделите професионално мнение по тази загадка. Поздрави!