Фитнес

Стероиди

Важни факти за стероидите, които трябва да знаем
От

Публикувана:
Последна редакция: 14/08/2018
Повечето деца мечтаят да станат професионални атлети и защо не? Хубаво е да мечтаеш да станеш най-добрия в любимия си спорт, даже и без да споменаваме доброто заплащане. Но ако се загледаме в последните години спортистите имат страхотно оформени тела а чупят рекордите трудно.

По всеобщо мнение някои атлети използват стероиди които представляват изкуствени хормони подобряващи здравината и мускулната маса. Стероидите не са законно позволени и може да причинят сериозни здравословни проблеми, но проучвания показват че все още има някои деца, тинейджъри и възрастни които искат да ги пробват. Нека да поговорим какво всъщност са стероидите, как въздействат на тялото и защо е добре да не ги употребяваме.

Какво са стероидите?

Стероидите имат повече от едно значение. Тялото естествено произвежда стероиди за да ви помогне да се справяте със стрес и да пораснете по-голям през времето на пубертета. Тялото ви знае точно от колко стероиди има нужда и ги произвежда само. То няма нужда от допълнително количество. Има и лекарство наречено стероиди, което се приема от хора с остри болки, астма или кожни проблеми, но това не са такъв вид стероиди каквито приемат спортистите.

Когато хората говорят за стероиди те най-често имат в предвид нелегални анаболични стероиди. Анаболичните стероиди са изкуствени хормони които са подобни или същите като андрогена, мъжките полови хормони. Най-силния от тях е тестостерона. Анаболичните стероиди могат да бъдат приемани под формата на таблетки, прах или инжекции. Те винаги са незаконни, което означава че може да ви арестуват ако ги продавате, купувате или вземате.

Някои атлети приемат анаболични стероиди заради тестостерона, който преидзвиква ефекти като повишаване на мсукулната маса и растеж. Това може да звучи като обикновенна мъжка работа, но момичетата също приемат стероиди за да станат по-силни и да променят начина по който изглеждат. Но не само професионалните атлети вземат незаконно тази нелегална дрога. Изследванията покзват че тинейджъри, атлети в унивесритетите и други също приемат стероиди.

Има добавки в които е възможно да се съдържат анаболични стероиди. Може би сте виждали реклами за тях в интернет или на гърба на спортините списания или тези за бодибилдинг. Някои са забранени в САЩ докато други са все още легални. Но легални или не тези добавки могат да причинат сериозни здравословни проблеми, затова те изрично не бива да се приемат от деца или тинейджъри, без значение дали се продават в близкия супермаркет.

Опасността от стероидите

Анаболичните стероиди могат да причинят различни проблеми. По-леките включват акне, омазняване на косата, лилави или червени петна по тялото, краката и стъпалата, както и лош дъх. Дете или тинейджър който проема стероиди може да не порастне толкова колкото би трябвало. Други по-сериозни странични ефекти са:

- Преждевременен косопад
- Замайване
- Рязка промяна на настроението, включително гняв и униние
- Халюцинации
- Параноя
- Проблеми със съня
- Гадене
- Треперене
- Високо кръвно налягане което може да увреди сърцето или преждевременно да износи кръвоносните съдове
- Увреждане на мускулите и сухожилията
- Проблеми с уринирането
- Повишаване на риска от развитие на сърдечни болести, сърдечен удар и някои видове рак

Ето и специфичните рискове при момичетата:

- Повишена окосменост по лицето
- Дрезгав глас
- Намаляне на гърдите
- Смущения в месечния цикъл

Ето и специфичните рискове при момчетата:

- Проблеми с тестесите и пениса
- Болка при уриниране
- Развитие на гърдите като при жена

Стероидите могат да бъдат приети и под формата на инжекция. Това крие серозен риск от заразяване с болести мръсна игла или от игла използвана от друг. Това може да са болести като спин, хепатит или болест на черния дроб. Някои болести могат да се проявят моментално а други след години.

Здравето ви е причина номер 1 да не употребявате стероиди или стероидни добавки. Има и друга важна причина. Всеки спортист е подлаган на специални проби за стероиди и ако бъде хванат това го поставя в доста неудобно положение и се изгонва от спорта, така че побеждавайте със своята собствена сила и пазете здравето си!

Още от Фитнес