Фитнес

Алкохола и тренировките

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/09/2019
За постигане на красиво тяло хората се отказват от цигарите, после си сменят диетата и спят повече, и освен това купуват спортни добавки. Те минават през всичките тези усилия за да изваят своето тяло привлекателно. За по-голяма красота ще трябва да смените своя начин на живот, но това може да не е лесна задача. А какво ще кажете за алкохола? Понякога малко, понякога в по-големи дози, но как ще се отрази на тренировките?
 
Какво е алкохола?
Алкохолът (етанола) не съдържа протеини въглехидрати и мазнини, но има енергийна стойност от 7 калории на грам. От гледна точка на неговите свойства той наподобява на въглехидратите, но за разлика от тях не може да се конвертира в гликоген и да се съхранява в мускулите. Алкохолът е токсичен за нашето тяло, което разгражда 10 грама на час. Например ако пиете 200 грама водка, на тялото ви ще трябват 8 часа да преработи алкохола. Този период от време е достатъчен за някои необратими промени, но можем да се опитаме да ги компенсираме.

Алкохолът забавя анаболните процеси в организма
Това е следствие от факта, че стомашно-чревния тракт абсорбира по-малко хранителни вещества Недостига на амино киселинi в кръвта е от голямо значение за мускулите, отделно от протеина и гликогена. Всички тези промени имат лош ефект върху енергията, силата и скоростта.

Какво се случва когато човек пие алкохол
След като алкохолът се консумира, метаболизмът на мазнините спада рязко, като причина за това е, че тялото започва да разгражда алкохола. Веществото се абсорбира бързо в кръвта и след това достига до черния дроб, където в първия етап на разграждането. Ензимът наречен алкохол дехидрогеназа превръща в оцетен алдехид приетия алкохол - силно токсично вещество. Това вещество е виновника за неприятните усещания на следващата сутрин. Други ензими превръщат оцетния алдехид в оцетна киселина, която освен това се превръща във въгленна киселина, вода и енергия.

Пиенето на алкохол е като да ядете сладкиши
Организма ви оставя разграждането на мазнини настрана щом се консумира алкохол. Същата ситуация възниква, когато се консумират големи количества бързи въглехидрати (сладки). Мазнините се задържат по този начин, тъй като метаболизма се забавя.

Алкохола и загубата на течености
Тялото губи много течности под действието на алкохола. Дехидратирани мускулите губят еластичността си.

Алкохола и андрогените
Алкохол улеснява процеса на трансформация на андрогени в естрогени. Когато концентрацията на алкохол в кръвта е завишена, нивото на главните мъжки хормони е повишено. Ето защо обичащите бира често страдат от затлъстяване. Най-добре да забравите за силни напитки, ако сте подложени на курс със стероиди В противен случай шансовете за развитие на женски гърди ще бъдат много по-високи. Колкото за инсулин и хормона на растежа, техните нива драматично спадат.
.
Съвети за неутрализиране на негативното влияние на алкохола

Как да се компенсира алкохола с вашите атлетични постижения?
- Пийте много вода след всяка консумация на алкохол, за да се предотврати дехидратация. Пийте най-малко цяла чаша с вода преди лягане.
- Освен това, яжте нещо богато на протеин преди лягане; нещо като сирене, пилешки гърди.
- На следващата сутрин 30 минути преди закуска вземете някои мултивитамини.
- Закусете обилно с храни богати на протеин, калций, фосфор и желязо.

Още от Фитнес