Фитнес

Анаболните стероиди и здравето

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Анаболните стероиди са често свързвани със силата и мускулната маса при мъжете. Въпреки че на пръв поглед резултатите които се постигат чрез употребата им са забележителни, те може да имат доста трагични странични ефекти върху мъжката репродуктивна система, цялостното здраве и външен вид, като например растеж на гърдите, което със сигурност не прави атлета да изглежда като истински мъж или дори еректилна дисфункция, Което за мнозина означава края на тяхната мъжественост. Много хора знаят митът, че бодибилдърите са сексуално импотентни. Но дали това не е само мит? Или е някак си убеждение на базата на реалността? А какво ще кажете за въздействието на анаболните стероиди за цялостното здраве?

Добри ефекти на анаболните стероиди

Добрите ефекти на стероидите са много добре известни. Първо, те са широко използвани в случаи на СПИН, анемия, остеопороза, както и при пациенти на диализа. Друг фактор е че те значително повишават мускулната сила, мускулната маса, изпълват с енергия, правят ви по-агресивни, което позволява по-добра тренировка в салона.

Нежелани реакции на анаболните стероиди

Отделно от добрите страни на анаболните стероиди, те също имат и странични ефекти върху здравето на човека:

- Развитие на гърди
- Чернодробни тумори
- Жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите)
- Плешивост
- Промени в имунната система
- Акне и мазна кожа

По отношение на сърдечно-съдовата система, следните нежелани лекарствени реакции може да се развият в резултат на злоупотреба с анаболни стероиди:

- Високо кръвно налягане
- Вентрикуларни разширения
- Увеличаване на LDL ( "лош" холестерол)
- Намаляване на HDL ( "добър" холестерол)

Стероидите може да доведат до следните проблеми при мъжката репродуктивна система:

- Свиване на тестисите
- Намаляване на сперматозоидите
- Преходно безплодие
- Нарастване на простатата, което увеличава риска от рак на простатата.

Тези странични ефекти са източника на митовете за широката сексуална импотентност на бодибилдърите, въпреки че понякога стероидите се използват при мъжка сексуална дисфункция за лечение. Трудно е да се предскажат страничните ефекти на тези или анаболните стероиди, без намесата на медицински експерт. По-голямата част засегнатите атлети страдат от тях, което се дължи на факта че те предпочитат да се консултират за употреба и комбинация от различни анаболни стероиди с фитнес инструктурите, но не и с лекарите.

Злоупотреба с анаболни стероиди

Нежеланите реакции изброени по-горе могат да засегнат всеки бодибилдър употребяващ анаболни стероиди, за да усили ефекта от тренировката и да получи мускулна ефективност по-бързо. Учените твърдят, че най-известните странични ефекти на анаболните стероиди са преходни, освен вероятността от това дали бодибилдърите няма да бъдат засегнати зависи от техните гени, диета и предразположеност. Но този факт не е зелена светлина за експериментиране с различни стероиди.

Още от Фитнес