Фитнес

Басейн Спартак – лято в центъра на София

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/09/2019
Термометъра показва 40 градуса, мястото е центъра на София, а единственото спасение от жегите се намира на 400 км. източна посока. Дали обаче няма местенце, където можем да си прекараме приятно, да се чустваме уютно и да използваме хубавото слънце да натрупаме малко секси тен.Разбира се че има, това местенце е малкият открит басейн на спортен комплекс “Спартак”. Разположен в центъра на София, басейна предлага невероятни условия за почивка на доста сносни цени През лятото на 2009 г. посещението за възрастни излиза на цена 6 лв, студентите са облагодетелствани при цена от 5, а малчуганите под 10 години се пличкат безплатно.

Басейнът е дълбок (5м) и разполага с кула за скоци, което го прави невероятно местенце за хората, които искат да се насладят на скачане от високо. Най-хубавото на басейн “Спартак” обаче е спокойствието, което цари. Не е претъпкан от народ, не се чуват обичайните крясъци по басейните и човек найстина може да се отпусне спокойно в шезлонга и да си почине. Като казах шезлонг, цените на шезлонгите варират от разположението. Тези разположени непосредствено до водата са т.нар ВИП зона и са на цени от 5.00 лв. Тези разположени по-назад са по-евтини на цени от 4лв.

История на комплекса

Старите софиянци до ден днешен го наричат Балона, защото най-модерният плувен комплекс в столицата преди близо 50 години е имал само един открит басейн, покриван с балон.
Плувен комплекс "Спартак" израства през 1968 г. на мястото на градското сметище. Построен е за няколко месеца и е открит за Универсиадата в България същата година. През 1976 г. с изграждането на хотел и спортен медицински център ПК "Спартак" се превръща в едно от най-престижните места за тренировка на елитни спортисти в страната.

До 1985 г. плувният комплекс е домакин на всички Републикански и Балкански първенства по плуване. За Европейското първенство по плуване през 1985 г. в София комплексът е ремонтиран основно и покрит с уникална за времето си конструкция.
Днес ПК "Спартак" е сред най-елитните спортни бази в страната, след като спортен клуб "Левски" поверява стопанисването и управлението му на "СПАРТА 2000".

Снимки от басейна:

Водната кула
Снимка на разположението на шезлонгите и кулата за водни скоци.

"Ах как ми липсва лятото" - да, въпреки че съм жена ми липсват тези гледки на яките мацки по плажа, които можем да видим в басейн "Спартак"

Още от Фитнес