Фитнес

Аеробната страна на фитнеса

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Да сте с нормално тегло и във форма има много ползи и здравето на основната на всяка фитнес програма. Добре балансирана програма комбинира фитнес аеробика и от три до пет пъти на седмица и по-здрава тренировка два три пъти седмично.

"Аеробиката" използва кислород
По дефиниция аеробните упражнения са движения на мускулите които използват кислород за да изгарят въглехидрати и мазнини при производството на енергия, необходима за свиването на мускулните клетки. По време на анаеробно упражняване мускулните клетки изгарят само въглехидрати за производство на енергия, без да използват кислород. Аеробиката представлява повтарящи мускулната дейност движения които водят до ускоряване на сърдечната честота за един продължителен период от време.

По принцип вие губите тегло с продължително аеробно упражняване докато изграждането на мускулната сила става с анаеробно упражняване. Истината е че повечето любителски упражнения, като например енергично ходене, тичане, плуване и каране на велосипед са преди всичко за аеробика. Ако случайно се увеличи темпа и интензивността то тренировката може да се рефлектира на някои анаеробни мускулни групи. Но вие не можете да останете анаеробни за много дълго; боката от млечната киселина продукт на анаеробния метаболизъм е твърде голяма. Анаеробната мускулна дейност може да ви изтощи доста бързо, така че следенето на сърдечния ритъм може да измери интензивността на упражняване което е една полезна за вас информация.

В лабораторни условия може да ви бъдат предоставени и много повече данни чрез измерване физиологичните функции като потреблението на кислород за получаване на метаболитни еквиваленти (METs). Но за ежедневна цели сърдечната честота е най-простия начин да следите интензивността на упражняване.

Може да оцените своята сърдечна честота по време на упражнение като процент от максималната сърдечна честота. Стандартите за максимална сърдечна честота са 220 ритъма на минута минус вашата възраст в години. Така че средно за 50-годишна възраст стойността е 170 ритъма на минута. За да се квалифицира като с умерена интензивност упражнението, сърдечната честота трябва да остане 50% на 75% от максималната за периода на упражняването. Ставки над 75% от максималната се считат за висок интензитет. Над 90% обикновено ще ви постави в анаеробен режим.

Можете да оцените сърдечна честота от чувството ви за честота на импулса (най-добре да усетиите пулса на врата си) или чрез уред който я измерва. Много здравни центрове са аеробика вече използват уреди с вградени монитори за измерване на сърдечния ритъм.

Друг често използван показател способността да говорим докато се упражняваме. Може дишането да е бъде бързо и трудно, но ако все още можете да се извършвате  упражненията по време на разговор то вие сте аеробни. Ако не можете да говорите, вие сте по-вероятно анаеробни.

Още от Фитнес