Фитнес

Тестостерон

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/07/2018
Някои лекари считат че приемането на допълнителна доза тестостерон е добър начин за понижаване на симптомите съврзани със възрастта като отслабване на костите и мускулите, сексуална дисфункция и депресия. Други считат че тази терапия е напразен опит за спиране на естествения процес на остаряване и страничните му ефекти. Този спор винаги е актуален и стигането до консенсус няма да стане скоро, но через тази статия целим да ви запознаем с някои интересни новини и факти.

Според скорошно проучване около 6 % от 1486 мъж в американския град Бостън страдат от андрогенен дефект и от тях 88 % не приемат и никога не са приемали допълнителни дози тестостерон въпреки твърденията че това би им помогнало.

Поддръжниците на теорията за допълнителното приемане на тестостерон казват че това е най-добрата грижа за тези мъже, но има и други факти, които подкрепят това. Например изследвания на Mayo Clinic показват че тези допълнителни дози повишават сексуалната функция  и е безопасно за сърдечно съдовата система и функция. Като потенциални Като странични ефекти се посочват алергична реакция на кожата, оплешивяване, безсъние, смаляване на тестесите, понижено количество на произвежданата от тялото сперма, повишено производство на кръв от тялото и оголемяване на простатата.

Още от Фитнес