Щитовидна жлеза

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява щитовидната жлеза?

2.Заболявания на щитовидната жлезаКакво представлява щитовидната жлеза?


Щитовидната жлеза е жлеза, разположена в предната част на шията. Тя съдържа два вида клетки, които произвеждат хормони. Фоликуларните клетки произвеждат щитовидния хормон, който въздейства на сърдечния ритъм, телесната температура и енергийните нива в организма. С-клетките произвеждат калцитонин, хормон, който помага за контрола над нивото на калций в кръвта.

Щитовидната жлеза е една от най-големите ендокринни жлези в човешкото тяло. Тя определя колко бързо организма ще изгаря енергия, произвежда протеини и конртолира чувствителността на тялото към останалите хормони. С течение на годините  щитовидната жлеза се покрива с възелчета, които с напредване на възрастта се увеличават. Възелчетата по повърхността на щитовидната жлеза са характерни както за жените, така и за мъжете.
Щитовидната жлеза има формата на пеперуда и е разположена в предната част на шията, непосредствено под гласните струни (ларинкса). Съставена е от две части, или с други думи от два дяла. Тези два дяла са разделени един от друг посредством тънък израстък, известен още като провлак.

Здравата щитовидна жлеза е малко по-голяма от монета от 20 стотинки. Обикновено тя не може да бъде напипана през кожата на шията. В случай че единият от двата й дяла е подут, то той може да изглежда или да бъде почувстван като бучка в предната част на шията. Подутата щитовидна жлеза се нарича гуша. В повечето случаи гушата се дължи на липсата на достатъчно количество йод, приемано при консумиране на храна и напитки. Йодът е вещество, което се среща предимно в мекотелите и йодизираната сол.

Щитовидната жлеза се контролира от хипоталамуса и хипофизата, които й помагат за производството на щитовидни хормони, основно тиротоксин (Т4) и трийодотиронин (Т3). Тези хормони регулират скоростта на метаболитния процес и въздействат на растежа и функцията на много други системи в човешкото тяло. Йодът е съществен компонент както от хормон Т4, така и от хормон Т3. Освен тях щитовидната жлеза произвежда и хормона калцитонин, който играе важна роля за балансиране нивото на калция в човешкия организъм.
Следва: Заболявания на щитовидната жлеза

1  |   2

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

elgi2010

Случаен посетител | 2011-09-06 21:27:20
Статията е перфектна, но не ми е достатъчно. Аз съм с хашимото, с много възли и в двата дяла. Понякога вечер се събуждам от горещина, изпотяване около шията. Въпросът ми към вас е: в кой момент трябва да се оперира? Възможно ли е да се размине без операция? Все пак тези оплаквания са само през летните горещини. И още един въпрос. Възможно ли е това заболяване да е причина за алергия и сърбеж по тялото?