Натрапчиво преяждане

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е натрапчиво преяждане?

2.Симптоми на натрапчиво преяждане

3.Рискове и здравословни проблемиКакво е натрапчиво преяждане?


Натрапчивото преяждане е прекомерна консумация на храна, често хиляди калории в даден момент. Хората с натрапчиво преяждане се характеризират като пристрастени към храната. Те често използват храната като начин да скрият своите емоции, да попълнят вътрешна празнота, и да се справят с дневните напрежения и проблеми в живота си.

Прекомерната консумация на храна се използва за освобождаване или отговор на негативни ситуации. Поради тази причина, често е нарича "удобно хранене", макар и натрапчивото преяждане да може да бъде много по-сериозно от това. Преяждането временно облекчава стреса от тези чувства, но изразява съжаление, последвано от чувство за вина, срам, отвращение и депресия. Преяждането често се пази в тайна. Често пъти, хората с натрапчиво преяждане ядат нормално или малко пред другите и така компенсират малката си тайна.

Хората с такава тенденция може да бъдат с наднормено тегло, и обикновено са наясно, че техните хранителни навици са абнормни, тъй като на обществото склонността към стереотип към наднорменото тегло.

Мъжете и жените, които са с натрапчиво преяждане понякога се крият зад техния физически облик, използвайки го като блокада срещу обществото. Тази характеристика е много честа при пострадали от сексуално насилие. Те се чувстват виновни за това, че не са достатъчно добри, изпитвайки срам от наднорменото им тегло и обикновено имат много ниско самостоятелно уважение. Те използват храната за да се справят с тези чувства.


Следва: Симптоми на натрапчиво преяждане

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

вики

Случаен посетител | 2009-05-23 09:13:14
чудесно че се повдига този въпрос, но как да се предпазим от това и как да се излекуваме от това преяждане

Стоян

Случаен посетител | 2009-06-08 11:09:08
Това с преяждането е отвратителен проблем. Боря се с него вече сума ти време и нещо от вътре все ме ръчка мамка му. Не съм гладен, а постоянно отварям хладилника. Най-гадното е, че корема ще ти се пръсне от ядене и пак мислиш за него. Какво да правя хора, помогнете.