Диети

Диета срещу кандидаЗа кандида
Кандида Албиканс е гъбичен организъм, който обитава червата. В малки количества тази бактерия е полезна за организма. При обилен растеж обаче може да причини различен по степен и сила дискомфорт.

Причина за появата на кандида
Кандида бактериите се размножават изключително бързо тогава, когато липсва баланс в количеството на останалите чревни бактерии. Бактериален дисбаланс може да възникне след прекомерна употреба на антибиотици, стероиди и орални контрацептиви. Друга причина за бактериалния дисбаланс са високата киселинност в стомашночревния тракт в следствие на консумацията на обработени храни и стреса. Хормоналният дисбаланс, натрупването на токсини в организма и хроничните заболявания също могат да доведат до дисбаланс и усилен растеж на кандида.

Симптоми
За да разберете дали страдате от прекомерен растеж на кандида най-добре е да си направите лабораторно изследване. Част от симптомите на това състояние са:
Умора
Липса на концентрация
Болки в ставите
Обриви
Вагинална гъбична инфекция
Подпухнали очи
Гъбички по ноктите
Анален/ вагинален сърбеж или парене
Косопад
Стомашен дискомфорт, включително подуване, газове и киселини в стомаха
Честа консумация на захарни изделия
Облагане на езика
Хронично възпаление на синусите

Контрол над Кандида чрез диета
За да възстановите бактериалния баланс в организма си е необходимо да спазвате диета и да приемате пробиотици.

Какво не трябва да консумирате
За да редуцирате количеството на кандида бактериите е необходимо да елиминирате въглехидратите от диетата си. Намалявайки приема на хляб, макарони, пресни и сушени плодове до 20-60 гр. дневно, ще намалите и размножителните способности на бактериите. Избягвайте консумацията на захар и захарни изделия. Захарта се среща под различни форми, затова четете внимателно етикетите на хранителните продукти и следете за наличие на:
Захароза
Фруктоза
Малтоза
Глюкоза
Гликоген
Лактоза
В допълнение, избягвайте консумацията на мед, меласа, кленов сироп, захар, шоколад, алкохол, царевичен и оризов сироп. Необходимо е да прекратите и консумацията на съдържащи мая и глутен храни. Оцетът и храните с високо съдържание на оцет повишават киселинността в стомашночревния тракт, следователно също трябва да бъдат избягвани. Ограничете и консумацията на млечни продукти с изключение на кисело мляко.

Какво можете да ядете
При наличие на кандида тялото ви се нуждае от определен вид хранителни вещества. В списъка с полезните храни влизат чесъна и лука, бета-каротина и витамин С, които могат да се набавят от зеленчуците с тъмнозелени листа, и витамин Е, който се съдържа в ядките и семената. Също така можете да консумирате кафяв ориз и просо.

Връщане към нормалния режим на хранене
Най-добре е да спазвате диетата с ограничена консумация на посочените по-горе храни от 4 до 12 седмици. След този период можете да върнете един по един забранените продукти в менюто си. Важно е да следите как реагира организма ви, в случай че старите симптоми се възобновят тогава избягвайте храната евентуален причинител на дискомфорта. С повторен тест проверете количеството на кандида бактериите, за да се уверите че е в нормални граници.

Прочетете медицинската статия по темата: Канидида /Гъбички/


Последна редакция: 20/08/2019