Диети

Диета срещу остеоартрит



Какво представлява диетата
Този вид диета има за цел да облекчи възпалението на ставите, да осигури на организма адекватно количество качествени хранителни вещества, необходими за възстановяване на съединителната тъкан, да упражни контрол върху телесното тегло и да минимизира приема на храни, които задълбочават артрита.

Какво трябва да консумирате в достатъчни количества
Омега-3 мастни киселини. Те помагат за облекчаване на възпалителния процес в ставите. Такива трябва да се приемат редовно в рамките на поне няколко последователни месеца. Отличен източник на омега-3 мастни киселини са рибата и рибеното масло.
Витамин С. Той помага за възстановяване на съединителната тъкан. Добър източник на витамин С са цитрусовите плодове, пъпеша, кивито, папаята, ананаса, ягодите, боровинките и тъмнозелените листни зеленчуци. Силицият помага за калцирането и укрепването на костите и съединителната тъкан. Богати на силиций са зърнените храни (овес и ечемик), както и кореноплодните зеленчуци.
Витамин Е. Този витамин допълва действието на омега-3 мастните киселини и може да подобри подвижността на ставите и да редуцира ставните болки. Съдържа се в говеждото месо, царевицата, бадемите, жълтъка на яйцата, ядките и пшеничните кълнове.
Мед. Изследванията показват че медта може да намали артритните възпаления. Източник на мед са стридите, раците, бадемите, бобът, сините сливи, агнешкото и свинското месо, гъбите и зърнените храни.
Цинк. Нивото на цинк при пациентите с артритни заболявания често е изключително ниско. Този елемент те могат да си набавят чрез консумацията на стриди, херинга, говеждо месо, черен дроб, слънчогледово и тиквено семе.

Какво трябва да консумирате в малки количества
Наситени мазнини. Те имат способността да стимулират възпалителния процес, допринасят за увеличаване на теглото, а с това и натоварването върху ставите. Намалете консумацията на мазно месо, пържени храни, сладкиши, шоколад и пълномаслени млечни продукти.

Примерно еднодневно разпределение на хранителния режим
Закуска: 1 чаша вода, в която е изстискан сока на половин лимон, 1 купа овесена каша с плодове и нискомаслено мляко, плод (папая, банан, синя слива или пъпеш).
Предобедна закуска: оризови бисквити с нискомаслено фъстъчено масло, или шепа ядки (слънчогледово или тиквено семе, бадеми или кашу), обилно количество вода.
Обяд: омлет от 2 яйца, риба тон или сьомга, или зеленчукова супа, много вода, плод или чаша плодов сок.
Следобедна закуска: морков и целина с хума или нискомаслен сос, 1 ябълка или 1 банан, прясно изцеден сок от моркови или доматен сок.
Вечеря: 6 леко задушени стриди, порция пилешко месо без кожа, 1 печен картоф и голяма порция зеленчукова салата, нискомаслено кисело мляко с ябълков сироп или пресен плод.

Помнете
При готвене или за пряка консумация използвайте предимно зехтин, слънчогледово олио или рибена мазнина, които са богати на естествени мастни киселини и бедни на наситени мазнини.
Идентифицирайте възможните видове храни, които се отразяват неблагоприятно на състоянието ви и ги елиминирайте от менюто си.
Приемайте голямо количество течности всеки ден.


Последна редакция: 22/10/2017