Диети

Диета против сърдечни заболявания



Какво представлява диетата
Неправилният режим на хранене е рисков фактор и основна причина за голяма част от сърдечносъдовите заболявания в световен мащаб. Процентът на сърдечните заболявания е по-висок при населението от страните в западното полукълбо, където диетата включва прекомерната консумация на наситени мазнини, обработено месо, захар, сол и рафинирани храни, и същевременно е бедна на пресни плодове, зеленчуци, риба, зърнени храни и фибри. Атеросклерозата, високото ниво на холестерол в кръвта, високото кръвно налягане и пълнотата са състояния, които имат пряка връзка със сърдечните заболявания.
Изложената диета има за цел да ви даде единствено напътствия. Винаги се консултирайте с лекар или квалифициран диетолог относно диетата, която е най-подходяща за вас предвид здравословното ви състояние. За постигане на най-добри резултати, диетата против сърдечни заболявания трябва да бъде комбинирана с редовно физическо натоварване, съобразено с индивидуалните ви възможности.

Препоръчителна за консумация храна по време на диетата
В общи линии диетата изисква консумация на пълнозърнести храни три пъти на ден, пресни плодове пет пъти дневно и риба два пъти седмично. Изброените хранители продукти са богати на:
Калций и магнезий. В комбинация тези елементи подсилват функцията на сърцето. Калцият се среща в листните зеленчуци и нискомаслените млечни продукти (прясно мляко, сирене и кисело мляко). Богати на магнезий са ядките и зърнените храни.
Естествени мастни киселини. Такива се срещат в рибата и зърнените храни (овес, ечемик, макарони и кафяв ориз). Естествените мастни киселини понижават нивото на холестерол в кръвта и подобряват кръвообращението.
Селен и витамин Е. В комбинация тези два елемента подобряват сърдечната дейност. Селенът се среща в рибата, ракообразните, ядките и зърнените храни. Богати на витамин Е са пшеничните кълнове, соевите продукти и ядките.
Фибри. Такива ще откриете в пълнозърнестите храни, бобовите растения, пресните плодове и зеленчуци.

Продукти които трябва да избягвате
Обработени и рафинирани храни. Обикновено те са висококалорични и със слабо съдържание на хранителни съставки. Такива са захарта, шоколада и газираните напитки.
Наситени мазнини. Този вид храни са с високо съдържание на холестерол. Избягвайте консумацията на пълномаслени млечни продукти, обработено месо (бекон, наденица, колбаси), масло, сметана, пържени храни.
Сол.
Не използвайте сол по време на готвене. Заместете я с пресни растителни, неподсолени подправки, лимонов сок, чесън, джинджифил и черен пипер.
Алкохол. Алкохолът повишава кръвното налягане и нивото на холестерол в кръвта. Също така той е и висококалоричен, затова трябва да се приема в ограничено количество, по избор не повече от 375 мл. бира, 125 мл. вино или 30 мл. спиртен алкохол на ден.

Продукти които можете да консумирате в умерено количество
Белтъчини от нискомаслени продукти. Такива са нискомаслената извара, крехкото говеждо и пилешко месо, рибата. Соевите протеини са ефикасни за намаляване нивото на холестерол в кръвта.
Ненаситени мазнини. Такива има в зехтина и маслото от рапица, авокадото, ядките, рибеното масло и семената. В случай че ги използвате като заместител на наситените мазнини в диетата си, със сигурност ще намалите нивото на холестерол в кръвта си. Въпреки този си благоприятен ефект, трябва да се знае че те са с високо съдържание на калории, затова не бива да се прекалява с тях.

Полезни съвети
Използвайте минимално количество мазнина при готвене.
Използвайте обезмаслено мляко вместо пълномаслена сметана.
По възможност печете или варете месото вместо да го пържите.
Отстранявайте тлъстините или кожата от месото.
Проверявайте етикетите на продуктите и винаги избирайте такива, за които е отбелязано, че съдържат по-малко от 2% наситени мазнини.

Примерно еднодневно разпределение на хранителния режим
Закуска: 1 купа овесена каша с нискомаслено прясно или соево мляко, 1 банан или пшенични кълнове, или 2 филии препечен пълнозърнест хляб с нискомаслено и безсолно фъстъчено масло, плод по избор или чаша плодов сок, чай или кафе с нискомаслено мляко без захар.
Предобедна закуска: шепа безсолни ядки (кашу, бразилски орех, слънчогледово или тиквено семе), 2 пълнозърнести бисквити с нискомаслена извара и домат, чаша безкофеиново кафе, билков чай или плодов сок.
Обяд: 2 филии пълнозърнест хляб с крехко говеждо или пилешко месо, консервирана риба тон или сьомга, извара, авокадо, зеленчукова салата, или 1-2 купи зеленчукова, бобена или ечемична супа, пресен плод по избор или чаша плодов сок, чай или кафе с нискомаслено мляко без захар.
Следобедна закуска: сурови зеленчуци (морков, целина, краставица, гъби) със сос от нискомаслена хума, чаша безкофеинов чай или кафе или плодов сок.
Вечеря:  120-150 гр. крехко говеждо или пилешко месо или риба (без кожата и мазнините) с подправки, безсолен соев сос или лимонов сок, зеленчукова салата със зехтин и винен оцет или задушени в зехтин зеленчуци, 1-2 купи макарони или кафяв ориз или 1 печен картоф с нискомаслена извара (без масло или сметана), малка чаша вино, лека бира или вода, плодова салата или натурално нискомаслено кисело мляко.


Последна редакция: 22/10/2017