Чесън

Чесън

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

Чесън: Многогодишна билка от семейство Лукови, която се отглежда заради пикантните си, ядивни луковици. В миналото чесъна е използван с цел сваляне на кръвното налягане и холестерола. Има данни за алергични реакции в следствие консумиране на чесън - възпаление на кожата, стомашно раздразнение. Лошият дъх е общоизвестна последица. Проведените тестове с плъхове показват намалена способност на мъжките екземпляри да произвеждат сперма. Чесънът може да намали нормалната способност на кръвта да се съсирва и затова трябва да се използва с повишено внимание от пациенти, които приемат лекарства за спиране на коагулацията (антикоагуланти) като например варафин/ кумадин.