Себорея

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява себореята?

2.Какво влошава симптомите на себореята?

3.Кои са средствата на свободна продажба, които могат да облекчат симптомите на себореята?

4.Предписани от специалист медицински средства срещу себорея?

5.Себорея на миглитеКои са средствата на свободна продажба, които могат да облекчат симптомите на себореята?


1. Шампоани.
Ето няколко съставки, които медицинския шампоан трябва да съдържа, за да бъде ефикасен при контрол над пърхота по скалпа. Всички те се продават без рецепта:

- Салицилова киселина
- Цинк
- Селениев сулфид
- Кетоконазол

Можете да използвате всяко от тези средства постоянно или веднъж или два пъти седмично, в зависимост от това колко тежки са симптомите на себореята при вас. В случай, че симптомите стихнат или изчезнат, спрете употребата на медицинския препарат и преминете към употребата на нормален шампоан. Ако избрания от вас медицински продукт загуби ефикасността си с течение на времето, преминете към употребата на друг от изброените по-горе.
За упоритите случаи на себорея можете да редувате употребата на два различни медицински продукта.

2. Кремове.
В борбата със себореята могат да бъдат използвани и две допълнителни лекарствени средства – кремове със съдържание на кортизон и противогъбични кремове.

- Кремовете със съдържание на кортизон намаляват възпалението. Бихте могли да закупите подобен продукт дори без рецепта. Търсете крем с концентрация на кортизон 0.5% или 1%. Този тип лекарствени средства са безопасни за употреба върху лицето и често облекчават симптомите в рамките на само няколко дни при нанасяне два пъти дневно, всеки ден. Съществуват под формата на лосион за скалпа, който се нанася веднъж дневно, за предпочитане върху влажна коса, след измиване с шампоан. Едновременно с крема със съдържание на кортизон можете да третирате скалпа и с медицински шампоан.

- Противогъбичните кремове се приемат за ефективно лекарствено средство, независимо от това, дали гъбичните микроорганизми, които често се срещат по кожата  на пациентите, страдащи от себорея, са причинител на състоянието или напълно безобидни обитатели на скалпа и кожата. Противогъбичните кремове също се нанасят веднъж или два пъти дневно.

Също както шампоаните, и кремовете трябва да бъдат нанасяни до пълно стихване на симптомите на себореята. В случай на повторна поява на себореята (а рано или късно тя ще започне отново), кремовете могат да бъдат използвани отново без проблем.


Следва: Предписани от специалист медицински средства срещу себорея?

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

руми

Случаен посетител | 2011-04-23 19:25:22
тези атомни централи тия болести ни дадоха....

Десислава Стефанова

Случаен посетител | 2012-12-29 07:53:18
Моята дъщеря (на 12 години) има себорея, която се изразява с натрупаване на плътни люспи по скалпа - това което до този момент сме ползвали(скъпи шампоани на известни фирми ) мога да твърдя, че не ни помогна. За сега положението е увладяно, т.е. успяхме да изчистим тези натрупвания по скалпа, като няколко часа преди баня мажем засегнатите участъци със САЛИЦИЛОВО МАСЛО 10% . Процедурата я повторихме няколко пъти и сега скалпа й е чист.