Акнето в зряла възраст

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Акне при хората в зряла възрастАкне при хората в зряла възраст


Въпреки че акнето е заболяване, което обикновено засяга тийнейджърите, изследванията показват, че от акне страдат и хора в напреднала възраст. Акнето като болест оказва крайно негативно влияние върху професионалния, академичния, физическия и социалния живот на тези, които боледуват от него. Липсата на адекватна информация за акнето, е причина за неефективното и често ненавременно лечение на заболяването.
По-възрастните пациенти, които страдат от акне, се оплакват от това, че състоянието засяга много аспекти от техния живот. 38% от анкетираните по време на проведено проучване, са съгласни, че боледуването от акне е много по-стресиращо в зряла възраст, отколкото през младостта, а 50% от тях считат, че то е далеч по-отблъскващо от бръчките по лицето или белите косми в косата. Възрастните, страдащи от акне също така заявяват, че болестта намира отражение и върху самочувствието и настроението им.
Пациентите с акне в зряла възраст казват, че никога не са вярвали, че ще заболеят от болестта в годините след пубертета. Изследванията показват, че приблизително 46% от пациентите с акне са хора в зряла възраст.
Акнето в никакъв случай не е проблем единствено на младежите. Днес е обичайно заболяването да се наблюдава и у по-възрастни индивиди. Една от всеки 5 жени, които страдат от акне е на възраст от 25 до 40 години. При хората от тази възрастова група, акнето е причина за появата на стрес и депресия, за социална изолация и неравнопоставеност, както и за наличие на проблеми в интимния живот. За съжалените всички тези отрицателни емоции могат да спомогнат за появата или влошаването на вече съществуващото акне.
Интересен е фактът, че начина на протичане на заболяването не е определящ за интензитета на емоционалната нестабилност, която пациент с акне може да изживее. Понякога дори пациенти с лека форма на акне отказват да напуснат дома си или да участват в обществени мероприятия. Обратно, пациенти с тежка форма на акне, съумяват да живеят пълноценно, видимо изживявайки по-лека форма на емоционален стрес.
Ефектът, който акнето оказва на всеки един пациент е различен по сила на проявление. Задължение на дерматолозите е да говорят със своите пациенти за акнето и психологическата травма, която то може да им причини. Освен това те са длъжни и да определят ефикасен начин за лечение на заболяването, с цел да подобрят качеството на живот на хората, страдащи от акне.
Приблизително 9 от всеки 10 пациента с акне вярват, че имат пълен контрол над състоянието на кожата си. Непознаването на този вид кожна болест обаче би могло да е причина за неправилно третиране на акнето. Пациентите, които практикуват самолечение считат, че приемането на голямо количество течности или редовното дълбоко измиване на лицето могат да предотвратят потенциалното заболяване от акне.
Въпреки че акнето е лечимо заболяване, 9 от 10 дерматолози казват, че липсата на вяра у пациентите е психологическата бариера, която пречи за успешното протичане на лечението. Обикновено пациентите очакват видими резултати още след първата процедура. Тъй като такива има едва 7-8 седмици след началото на терапията, задължение на дерматолога е да информира пациентите си за реалистичния срок, в който те ще почувстват облекчение и подобрение.


:

1

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Петя от Пазарджик

Случаен посетител | 2010-04-27 20:46:16
Моето лице винаги е било проблемно,кожа чуствителна със склонност към акне.Неодавна преживях тежък момент в живота си и стрес пих антидепресанти Срамувах се от колегите и слагах евтин фон дъо тен.Съсипах си лицето без грим изглеждах направо стара и грозна.Посетих лекар-специалист предписа ми медицинска козметика спрях исползвонето на маскиращи мазила и антидепресанти .Само за две седмици имаше подобрение кожата ми придоби естествен блясък пъпките намаляха до две и самочуствието е друго но иска много грижи най-важното е почистването,кожата трябва да диша и след това и подходящия крем