Козметична хирургия

Целулит

Целулит. Какво е и какво не е целулитът?
От

Публикувана:
Последна редакция: 18/08/2019
Целулит
Почти всички жени се сдобиват с целулит на определен етап от живота си... дори супермоделите, танцьорките, атлетките, тези, които системно се подлагат на диети и естествено слабите жени. Целулитът като заболяване, може да засегне всеки. Съществуват различни форми на целулит всяка от които се лекува индивидуално.

Какво е или не е целулитът?
Това което повечето от нас разпознават като целулит са всъщност външните симптоми на заболяването: нагъната, портокалова кожа с множество трапчинки. Обратно на всеобщото вярване, че това не е нищо повече от непривлекателно състояние на кожата, целулитът е заболяване на съединителната тъкан.
Набръчканата и подобна на кора от портокал кожа е само върха на айсберга. Влошеното състояние на кожата е външно проявление на по-сериозни промени, които настъпват в намиращата се под нея съединителна тъкан, в резултат от нарушено кръвообращение и уголемяване на мастните клетки при задържане на мазнини и токсини в тях. Въпреки че целулитът е вид мастна тъкан, причините и начините за неговото отстраняване нямат нищо общо с диетата, физическото натоварване или начина на живот. Той може да е резултат от по-комплексни фактори, вариращи от състояние на хормоналните нива до наследственост.

Кой може да развие целулит?
Изчислено е че 95% от жените на възраст над 20 години развиват известно количество целулит. Този процент включва естествено слабите жени, супер слабите модели, жените, които водят здравословен начин на живот и спортния тип жени. При жените целулита се появява под формата на обширни вертикални снопове, а при мъжете под формата на малки диагонални възли. Също така в определени части от тялото си жените имат дълбоко разположен резервен слой мазнини, който липсва при мъжете.
Обикновено мъжете не страдат от целулит тъй като устройството на техните подкожни мазнини се различава от това при жените. При жените септумът е перпендикулярен на повърхността на кожата. При мъжете клетъчните прегради се пресичат взаимно, оформяйки по този начин по-малки и многоъгълни клетъчни камери. Разликата в клетъчната форма, както и по-удебелената кожа при мъжете, ги прави слабо податливи на складиране на мазнини и клетъчни деформации.

Кога появата на целулит е най-вероятна?
Целулитът често се появява в период на хормонални промени, включително в годините след излизане от пубертета и по време на бременност Процесът на стареене може да подсили външното му проявление, заради склонността на кожата към изтъняване.
 
Кои са най-често срещаните форми на целулит?
Компактният целулит се характеризира с втвърдяване или фиброза на съединителната тъкан, което често се дължи на слаба лимфатична циркулация. Този вид целулит се среща предимно при по-възрастните жени. Компактният целулит е може би най-труден за отстраняване тъй като той се акумулира дълбоко в тъканите в продължителен период от време. При докосване, тази част от тялото, в която се намира компактния целулит може да бъде чувствителна, дори болезнена.
Воднистият или порест целулит съдържа повече течност отколкото мазнини и често се определя като наследствен. Жените, които имат подчертано слаб торс, могат да развият воднист целулит в областта на бедрата. Състоянието нарушава общия синхрон и формата на тялото им.
Локалният целулит е по-повърхностен в сравнение с останалите видове целулит. Т.нар. “дисаги” са класически пример за локален целулит, който често засяга иначе слабите жени. Обикновено жените, засегнати от тази форма на целулит, се опитват да го редуцират като се подлагат на диети или физическо натоварване, резултатът от които често е разочароващ и обезсърчаващ.
Разпространеният целулит се среща най-често в областта на бедрата и задните части при естествено слабите жени. Този вид целулит съдържа повече мазнини отколкото течности.
Днес медицината разполага с нови и усъвършенствани инструменти и методи за определяне на типа целулит и предписване на най-ефективно лечение за борба с него. Преди да предприемете каквито и да е действия за лечение на целулита си, трябва да се консултирате със специалист, който да определи типа на заболяването от което страдате, причината за появата му и да ви препоръча адекватна форма на лечение.

Кои методи са неефективни при лечение на целулит?
В резултат от вечното търсене на начини за премахване на целулита, на пазара се предлагат повече любопитни, отколкото ефективни препарати под формата на кремове лосиони, таблетки, добавки, дори антицелулитни обувки и панталони. Въпреки че целулитът е вид подкожна мазнина, той не се влияе единствено от хранителния режим и физическото натоварване. Редовните тренировки тонизират мускулите, помагат за изгаряне на калориите и подобряват кръвообращението, но не въздействат пряко на целулита. Здравословната диета която е бедна на мазнини и богата на антиоксиданти и течности може да помогне за предотвратяване появата на целулит, но не може да редуцира този, който вече съществува. Липосукцията може да подобри телесния контур. Процедурата се състои в отстраняване на мастни клетки, без да засяга пряко причината за тяхната поява и натрупване.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......