Козметична хирургия

Готови сте да легнете “под ножа”?

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Козметичната хирургия
Да погледнем истината в очите – всеки има недостатъци, които мечтае да отстрани или поне да подобри. Независимо дали става дума за гърбицата на носа, торбичките под очите, стърчащите уши или малката брадичка, това са все причинители на душевен дискомфорт, който понижава самочувствието. Добрата новина е, че с помощта на средствата и методите на съвременната козметична хирургия, бихте могли да се разделите с тези недостатъци завинаги, за по-малко от ден.
По характер козметичните процедури могат да бъдат както щадящи, така и изключително агресивни. Преди да се подложите на която и да е от тях, важно е да изберете подходящ висококвалифициран лекар или хирург, чиито услуги да използвате.

ЛИЦЕТО


Очни бонбони

Силно отпуснатите клепачи могат да накарат очите ви да изглеждат перманентно подпухнали и уморени, независимо от това колко време прекарвате в сън. На помощ идва процедурата блефаропластика или с други думи операцията за коригиране на клепачите, чиято цел е да елиминира отпуснатостта, да редуцира количеството подкожни мазнини в тази част на лицето и да възстанови естественият очен контур. Процедурата се изразява в направата на разрез, който следва естествената гънка на очния клепач, така че белегът след операцията да остане скрит или едва забележим. Торбичките под очите могат да бъдат отстранени и чрез интервенция отвътре. Процедурата не оставя видими белези и може да бъде комбинирана с лазерно изглаждане на бръчиците около очите.

Време за пълно възстановяване: 7-10 дена

Високи вежди
Повдигането на веждите е козметична процедура за подобряване на лицевото изражение, която касае областта между горните клепачи и скалпа. Операцията цели коригиране на увисналите или ниско разположени вежди и минимизиране на наличните бръчки и бразди по челото, които са резултат от естествения процес на стареене или честото повтаряне на една и съща мимика. Процедурата се състои в направата на множество малки разрези, които следват линията на косата или естествените бръчки по лицето.

Време за пълно възстановяване: 7-10 дена

Фейслифтинг
Този вид козметична процедура е вариант за тези, които искат да изгладят отпуснатата и нееластична кожа по лицето си. Схващането, че след като веднъж сте се подложили на процедура за опъване на кожата на лицето, трябва да я повтаряте отново и отново, е напълно погрешно, тъй като резултатите от фейслифтинга могат да останат за цял живот. Традиционният фейслифтинг се състои в направата на дълъг разрез, който обикновено започва над ухото, в областта на слепоочието, продължава надолу под ухото, около и по гънката зад ухото и стига до линията на косата. Техниките, които протичат с направата на къси разрези, са известни като “S-лифт” и са подходящи за пациентите, които се подлагат на процедурата за първи път. Тези техники са по-малко агресивни, не причиняват голям оток, не оставят след себе си големи белези и са по-безопасни. За сметка на това обаче те са по-скъпо струващи. В резултат те ви придават по-свеж и младежки вид, без значително да променят лицевото ви изражение.

Време за пълно възстановяване: 10-14 дена

Ринопластика
Днес е напълно възможно да имате естествено изглеждащ нос, дори ако сте се подложили ринопластика. Почти половината от назалните операции се правят с цел подобряване на резултатите от предходна подобна процедура. Вторичната ринопластика се практикува изключително често. Ограниченията, които съпътстват процедурата зависят от вашия тип кожа от дебелината на кожата и от местоположението на назалните кости. Формата и позицията на вашия нос се променят с напредване на възрастта. Често с течение на годините носът започва да изглежда по-дълъг, а върхът му увисва, така че ако не харесвате носа си на 25, най-вероятно ще го харесвате още по-малко когато станете на 45. Ринопластиката се осъществява по два основни начина: отворена и затворена. Отворената ринопластика оставя белег, който е разположен на свода, свързващ носа с горната устна. Затворената ринопластика не причинява белези, тъй като оформянето на носа става изцяло от вътрешната му страна.

Време за пълно възстановяване: 7-10 дена

ТЯЛОТО
Независимо от това дали целта ви просто е да изглеждате добре със или без дрехи, изброените по-долу процедури ще ви помогнат да повдигнете самочувствието си и да изпитате удовлетворение от външния си вид.

Повдигане и намаляване на гърдите
За съжаление гравитацията не е най-добрия приятел на жената. След раждане и кърмене гърдите често се отпускат и увисват. Процедурата за повдигане на гърдите цели да оформи и върне стегнатостта на гърдите, провиснали в резултат от силите на природата. По време на процедурата за повдигане и намаляване на гърдите се отстранява излишната, свободно висяща кожа, коригират се ареолите и се повдигат зърната. Най-често използваната техника се състои в направата на разрези около зърната, вертикално надолу по гърдите и хоризонтално под тях. По този начин процедурата не оставя нежелани и неугледни белези по кожата. Процедурата тип “поничка” се изразява в направата на разрез около ареолата, но се прилага единствено за повдигането на малки по размер гърди. Като цяло, колкото повече излишна кожа се бъде отстранена, толкова по-повдигнати и стегнати ще изглеждат гърдите ви след интервенцията. В случай че гърдите ви са прекалено големи и закръглени може да се наложи да се подложите и на липосукция за регулиране на техния размер. Ако целта ви е да имате по-твърди и закачливо наперени гърди, повдигането може да бъде комбинирано с поставяне на имплант за постигане на обем.

Време за пълно възстановяване: 10-14 дена

Липосукция
Липосукцията е процедура за намаляване на количеството подкожни мастни клетки по цялото тяло, от брадичката до глезените. При жените тя най-често се прилага в областта на корема, вътрешната и външната част на бедрата, ханша и коленете. При мъжете това са гърдите, корема и любовните дръжки. Преди да се консултирате с хирург, съберете кураж и с помощта на огледало оценете сами цялостния си външен вид, за да прецените кои части от тялото ви имат спешна нужда от оформяне. Белезите при тази процедура са минимални и обикновено скрити на най-неподозирани места, като задната част на коленете или в множеството естествени гънки по тялото. Днес се практикуват няколко различни техники за липосукция. При стандартната техника под кожата се вкарват тънки инструменти, с чиято помощ се разбива и изсмуква нежеланата мастна тъкан. При липосукция с ултразвук, шоковите вълни втечняват мастните клетки, които се отстраняват с помощта на вакуумна тръба. Най-новата техника включва употребата на вибрираща дренажна тръба, която значително улеснява и ускорява цялостното изпълнение на процедурата. Колкото по-еластична е кожата ви, толкова по-лесно протича липосукцията. В случай че кожата ви е прекалено отпусната и нееластична, възможно е в резултат от интервенцията, обработената част от тялото да запази неестествените гънки, получени при рязко увеличаване на теглото.

Време за пълно възстановяване: 3-8 дена

Стягане на коремчето
Когато издутото и отпуснато коремче възпира желанието ви да носите панталони с ниска талия и къси тениски, бихте могли да се замислите дали да не се подложите на коремопластика. Тази козметична процедура се състои в отстраняване на излишната кожа и подкожни мазнини в областта на корема и стягане на отпуснатите след раждане коремни мускули. Коремопластиката обикновено включва направата на дълъг разрез по протежение на целия таз в естествената гънка на кожата под пъпа. Разрезът се прави така, че на по-късен етап да може да бъде скрит под бельото, което носите. Понякога се налага отстраняването на голямо количество кожа, както и моделиране на нов пъп. При мини коремопластиката се прави много по-малък разрез, който не засяга пъпа. Този вариант на процедурата е подходящ за пациенти с по-малко излишна кожа за отстраняване.

Време за пълно възстановяване: 2-3 седмици

Боди лифтинг
Ако съберете смелост да се погледнете в огледалото без дрехи и да опънете висящата по бедрата и коремчето кожа, ще придобиете представа за резултатите, които могат да се постигнат посредством процедурата за оформяне на тялото.
Боди лифтингът осигурява цялостно изглаждане на грапавините по кожата, както и повдигане на определени части на тялото и възвръщане на младежкото им излъчване. Възстановителният процес е по-дълъг в сравнение с останалите козметични процедури, а белезите опасват цялото ви тяло. Процедурата се осъществява под пълна упойка.
 
Време за пълно възстановяване: 2-3 седмици

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......