Козметична хирургия

Стоматологични имплантати

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/08/2019
Стоматологичните импланти са една от най-бързо разрастващите се стоматологичи процедури днес. Те дават на пациентите незабавно и постоянно решение за липсващите им зъби.

Стоматологични импланти
Фиг. 1 Структура на импланта и разположение в костта

Стоматологичните имплантанти са направени от титанов метал, който се приема добре от организма, когато е поставен на челюстта. Той се използва за прикрепване на един или повече изкуствени зъба.  Коронки, мостове и протези могат да бъдат прикрепени към имплантанта с винтове или клипове.

Стоматологични импланти
Стоматологичните импланти са идеален вариант за хора в добро общо здраве, които са изгубили един или повече зъби поради болест, нараняване, или някакъв друг повод.

Имплантите са толкова естествено изглеждащи, че можете да забравите, че някога сте загубили зъб. Вероятно криете вашата усмивка, защото ви липсва някой зъб или разстоянията между тях са много големи. Може би не се чувствате сигурни с протези. Може би имате затруднения когато дъвчете. Ако имате един или повече липсващи зъби и бихте искали да се усмихвате, говорите и се храните отново с усещане за комфорт, доверяването на стоматологичните имплантанти може да помогне. Те изграждат зъбите и ви карат да ги чувствате като свои собствени. Можете да имате неограничен брой зъби, които са заменени с имплантанти - от един зъб до пълен набор.

Поставянето на импланти изисква операция. Това може да се извърши под местна упойка. Вие няма да чувствате никаква болка по време на интервенцията, но можете да почувствате дискомфорт в продължение на няколко седмици след операцията. Това обикновено се дължи на хирургичните конци, както и нормалните лечебни процеси.

Имплантите трябва да се свържат с костите след като са били поставени. Това отнема поне 3 месеца за долната челюст и 6 месеца за горната. Ако имате един, два или три зъба които сте подменили, ще ви трябва време за възстановяване. Ако имате поставени цялостни протези, то след това можете да ги носите през целия период на лечение, след като са били коригирани след хирургичната намеса.

Има 2 най-често срещани вида имплантанти:


- Вътрешни (в костта):
Това е най-често използвания тип имплантанти. Различните видове включват винтове, цилиндри или хирургически остриета, поставени в челюстната кост. Този тип имплантант най-често се използва като алтернатива за лечение на болни зъби с мостове или подвижни протези.

- Вътрешнопанелни (на костите):
Те се поставят в горната част на челюстта с метална рамка, която се прекрепя чрез гума за протезата. Тези видове импланти се използват за пациенти, които не са в състояние да носят протези и които имат минимална височина на костта.

Стоматологичните Имплантати се наричат "трети набор" от зъби, след като първите два са загубени; детските зъби, възрастните зъби, после имплантантите.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......