Козметична хирургия

Стомашен байпас

Какво знаем за тази хирургична процедура и какви рискове може да крие тя?
От

Публикувана:
Последна редакция: 20/07/2019
Малкия обем в стомаха ще ви накара да ядете по-малко, защото ще се чувствате комфортно и не чак толкова издут. Операцията създава обходен път към някоя част на малките черва, което също допринася за по-малкото усвояване. Това води до загуба на тегло. Тази операция обикновено се извършва на хора, които имат индекс на телесна маса над 40, или тези, които имат сериозни сърдечни проблеми произтичащи от тяхното тегло. Понякога лекарите препоръчват тази операция и за хора, които не са успели да загубят тегло с алтернативни методи.

Някои други условия, които се разглеждат са: злоупотребата с алкохол или психиатрично заболяване като например депресия, също трябва да бъдете на възраст между 18 и 65 години. По принцип по-голямата част от кандидатите трябва да поемат дългосрочен ангажимент за промени в навиците си на живот и да спазват диета.

Тази операция може да се осъществяви с помощта на няколко техники, най-често т.нар стомашен байпас. Един нормален процес на разграждане на храната преминава от стомаха през малките черва и след това към дебелото черво. В малките черва по-голямата част от хранителните вещества се абсорбират. За създаване на обходен път хирурга създава малък джоб в горната част на стомаха чрез специален силиконов пръстен. След това той свързва стомаха до средата част от малките черва, наречена средна част на тънкото черво. Така храната ще прескочи от останалата част на корема и горната част на малките черва наречена дванадесетопръстник.

Операцията може да се извършва като се направи голям разрез на корема (лапаротомия) или чрез няколко малки разреза (лапароскопия).

Общите рискове за тази процедура включват:
- инфекция
- перитонит
- белодробна емболия
- жлъчка
- дефицит на хранителни вещества като например В12, желязо и калций.

След операцията ще трябва да останете в болница за 4 до 6 дни след лапаротомия и 2-3 дни след лапароскопия. По-голямата част от хората са в състояние да се върнат към ежедневните си дейности след 3 до 5 седмици.

Ще трябва драстично да промените хранителните си навици, трябва да ядете малко количество храна, но по-често. Това ще ви помогне да сведете до минимум "дъмпинг синдрома", който се дължи на твърде бързото предвижване на храната от стомаха към червата и може да доведе до изпотяване, слабост и световъртеж.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......