Козметична хирургия

Асиметрия на гърдите

Няколко факта относно козметичната корекция на бюста
От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Леката асиметрия на гърдата е много често срещано явление, обаче когато асиметрията е много забележима бихте могли да я коригирате с пластична операция. Корекцията може да бъде направена заедно с увеличаване или намаляване на гърдите. Решението между двата варианта се прави съвместно с хирург, в зависимост от вашата анатомия и степента на асиметрия.

Трябва да бъдете на възраст над 18,  да не сте бременна и в добро общо здраве.

Ако възнамерявате да увеличите бюста си, хирурга ще направи иригация във вашата подмишна ямка, около зърната или под гърдите. След това той ще отдели кожата от тъканта на гърдата, за да вмъкне имплантите. Вмъкването може да бъде осъществено над или под гърдните мускули. Използваните импланти са запълнени с силикон и са с различни размери и форми.

Намаляването на гърдите става чрез вертикална иригация в посока от подмишната ямка надолу, както и чрез хоризонтална иригация под гърдите. Допълнителните мазнини се отстраняват чрез липосукция и размера на гърдите се коригира като се постига симетрия една спрямо друга.

Дължината на всяка процедура зависи от степента на асиметрия и използваната техника. След операцията ще трябва да бинтоват гърдите ви. В някои случай ще бъдат поставени дренажни тръби, за да се избегне събиране на кръв и течност. Уголемяването на гърдата опъва околната тъкан, затова може да има значителна болка след операцията, особено през първите 48 часа. Тази болка се тушира с помощтта на обезболяващи, антибиотици и други медикаменти.

Всяка процедура има своите рискове. Уголемяването може да доведе до свиване на имплантанта, спукване на имплантанта, както и загуба на чувствителност в областта на гърдите. Намаляването пък може да предизвика кървене, инфекция и забавено лечение.

Очаквайте да се чувствате уморени и подути през първите 48 до 72 часа. Ще можете да отидете на работа след една седмица, като ще трябва да избягвате дейности изискващи прекомерни физически усилия за период до 6 седмици. Пълното възстановяване обикновено отнема 2 месеца. До тогава вашите белези трябва да станат розови и чувствителни в продължение на 6 седмици, след което тя ще започнат да избледняват. Нормално е гърдите да останат подути за 3 до 4 седмици.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......