Козметична хирургия

Отслабване с козметична хирургия

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Редом с тютюнопушенето, наднорменото тегло е най-честата причина за смърт в САЩ.
Здравните рискове свързани с наднорменото тегло са значителни.

Има няколко начина за справяне с проблема:

• Диета
• Програми за загуба на тегло
• Упражнения (фитнес)
• Медикаменти
• Операция за загуба на тегло


Бариартичната хирургия (загуба на тегло) в много случаи е предпочитаното решение за тежко затлъстяване (мазнина). Основната идея е да се ограничи количеството на храните, които се абсорбират в стомаха и червата.

Бариартичната хирургия предлага процедури, които са много ефективни и в резултат на намаляват средно от 60% до 70% от свръх теглото. Проблемите свързани с теглото изчезват или значително намаляват след хирургичната намеса. Такива са диабет високо кръвно съдържание на мазнини, високо кръвно налягане сънна апнея (временна неспособност за дишане). Тези ефекти обикновено са успешни до 10 години след операцията.
 
Най-често срещаните хирургични процедури са:
• стомашен байпас
• стомашно обкантване
• стомашен пийсмейкър

През 1993 г. са били извършени близо 20000 бариартични хирургични процедури в САЩ. През 2006 г. броят е бил близо 200.000.

Стомашен байпас
Тази операция реорганизира маршрутите на циркулация на стомаха и червата. Тя създава по-малък стомах, което води до по-малко усвояване на храната в организма. Операцията включва изрязвания, които могат да бъдат големи или малки, в зависимост от конкретните нужди на пациента, както и използването на лапароскоп(малка камера). Очакваният среден резултат е загуба от 50 кг в рамките на 12 месеца.Има рискове и странични ефекти, като например дефицит на витамини в организма. Значителните усложнения след операцията се изчисляват в размер на 5%, а със смъртност в размер на 1 на 200.

Стомашно обкантване
Тази процедура е по-малко инвазивна и по-малко опасна от байпаса. Тя ограничава размера на стомаха, но въпреки това не ограничава усвояването на храната.
Тази техника използва силикони ленти поставени около горната част на корема, които могат да бъдат опънати след операцията. По този начин ограничаването на преминаващата храна може да бъде контролирано.

Смъртността причинена от тази процедура е около един от всички пациенти които са сеподложили на операцията през 2000 г., въпреки че включва същата честота на усложнения както с байпаса.

Свръх теглото се губи в рамките на първите 24 месеца, а след това тялото продължава да губи тегло, но с по-бавни темпове. Експертите по пластична хирургия специализирани в областта на стомаха вярват, че тази процедура ще бъде водеща през следващите няколко години. Обикновено пластичните специалисти в областта на стомаха могат да изпълняват операцията за 30 до 60 минути.

Стомашен пийсмейкър
Тази процедура все още е експериментална в САЩ (2007), но е на разположение и в Европа. Тази процедура включва електрически пийсмейкър, който стимулира стомаха. Електрически импулси, които казват на мозъка когато стомаха е пълен.

Необходимостта от свързаните с това процедури
Въпреки че здравните ползи свързани със загубата на тегло са животоспасяващи, козметичния аспект е значителен. Козметичните промени дължащи се на стомашна операция могат да бъдат необратими. Кожата на човек с наднормено тегло е преразтегната. Има разлика в преразтягането между слоевете на кожата. Процедурата оставя участъци, които са възпалени и червени за дълъг период от време. Поради това могат да бъдат необходими допълнителни процедури за лечение на последиците от масивната загуба на тегло. Ориентиран към пациенти, подложени на хирургична интервенция за загуба на тегло може да се наложат след козметични корекции: коремна пластика, лифтинг на бедрата, лифтинг на ръцете, гърдите, лицето.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......