Козметична хирургия

Психологическият аспект на козметичната хирургия

От

Публикувана:
Последна редакция: 16/07/2018
Всеки от нас има "самостоятелно изображение," усещане за това как вярваме, че изглеждаме на другите. Хората, които са щастливи с визията си е по-вероятно да бъдат уверени, действат по-ефективно и самостоятелно на работа и в социални ситуации, както и да са по-уверени в техните взаимоотношения. Тези, които са недоволни са склонни да бъдат по-малко ефективни в дейностите си.

Дори малка промяна във визията може да създаде извънредна промяна в начина, по който се чувствате, което позволява по-изразена индивидуалност и увереност.

Тъй като промените произтичащи от пластичната хирургия са често драматични и постоянни, е важно да имате ясна представа как тази намеса може да ви накара да се чувствате - дълго преди процедурата да е насрочена.

Тази статия ще Ви предостави основното разбиране на психологическите проблеми свързани с пластичната хирургия. Тя не може да отговори на всички Ваши въпроси, тъй като вашите индивидуални обстоятелства и собствена идентичност трябва да бъдат взети под внимание. Посъветвайте се с Вашия лекар ако има нещо, което не разбирате за възможните психологически аспекти и въздействия на процедурата която планирате.

Подходящи кандидати за хирургична интервенция

Ако сте се насочили към операция, трябва да сте честни със себе си. Именно защо искате да се оперирате и какви са вашите цели породили желанието за тази  хирургична намеса. Какво се очаква да направи за вас пластичната хирургия?

Има две категории пациенти, които са добри кандидати за хирургична интервенция. Първата включва пациенти със силно самоуправление на имиджа, които са обезпокоени от физическата си характеристика и биха искали да подобрят или променят нещо по себе си. След операцията тези пациенти се чувстват добре от резултатите и поддържането на положителен имидж за себе си.

Втората категория включва пациенти, които имат физически дефект или козметични недостатъци. Тези пациенти може да се напаснат към резултата доста бавно след операцията, тъй като възстановяването на доверието отнема време. Въпреки това, тъй като те коригират свои големи недостатъци понякога ефекта е поразителен както външно, така и вътрешно.

Важно е да запомните, че пластичната хирургия може да създаде и промени самоуважението ви. Ако искате операция с надеждата за оказване на влияние върху  някой друг близък човек, бихте могли да постигнете разочарование. Това е възможно, тъй като приятелите и любимия човек ще ви отговорят положително на промяната във външния вид и самочувствието, но пластичната хирургия няма да доведе до драматични промени в хората.

Неподходящи кандидати за пластична хирургия
Въпреки, че има изключения, пациентите могат да бъдат посъветвани да потърсят консултация преди всяко обсъждане, което включва:

Пациенти в криза, като тези, които са преминали през развод, смърт на съпруг или съпруга, или загуба на работа. Тези пациенти могат да се стремят да постигнат целите, които не могат да бъдат постигнати от тях чрез козметична хирургия, което в повечето случаи е напълно излишно и не е решение. Напротив, пациентът трябва първо да преодолее кризата.

Пациенти с нереалистични очаквания които искат да бъдат възстановени до оригиналния си "съвършен" вид след тежка злополука или тежко заболяване; или пациенти, които желаят да се подмладят с десетилетия.

Лица, които след като се консултират с лекар хирург търсят отговорите които искат да чуят.

Пациентите, които имат психична болест, както и проявяват илюзии или параноично поведение, могат също да бъдат неподходящи кандидати за хирургична интервенция. Операцията може да бъде целесъобразна в тези случаи, ако се установи, че състоянието на болния за целите на операцията не са свързани с психоза. В тези случаи,козметичния хирург може да работи в тясно сътрудничество с пациента и психиатъра му.

Допитването
По време на своята първоначална консултация вашият хирург ще се стреми да разбере какво смятате за вашия външен вид, как смятате че другите ви оценяват и как бихте предпочели да оформите частите от тялото си които не харесвате.

Бъдете честни със себе си и с хирурга. Това е от съществено значение. Важно е да говорите как бихте могли да се чувствате след промените които бихте искали да видите. В края на консултациите трябва да се чувствате уверени, че вие и вашият хирург сте се разбрали помежду си напълно.

Пластична хирургия за деца
Родителите могат да срещнат значително объркване и безпокойство при вземане на решение за хирургическа намеса за децата си или, когато техните децата показват желание за промяна или правилна физическа характеристика. За реконструктивни процедури като пукнатини по устните, ползите от началото на лечението обикновено са доста ясни. Родителите обикновено се срещат с лекари, психолози и други специалисти, които предоставят богата информация, че операцията е най-добрият избор за техните деца.

Въпреки това в процедури като отопластиката избора може да бъде по-неопределен. Ако детето не изглежда да забелязва, че той или тя изглежда "различно," родителите могат да бъдат съветвани да не насилват такава промяна. Въпреки това, ако детето се чувства обезпокоено, те трябва да обмислят вероятна хирургична намеса за емоционалното здраве и самочувствието на детето. Важно е да се следват препоръките на педиатрите и да се обмислят чувствата на детето и родителите.

Някои процедури също може да бъдат от значителна полза за някои тийнейджъри при условие, че той или тя имат доста колебания социално и емоционално. Родителите трябва да имат предвид, че чувствата за самооценка имат тенденция да се променя с времето, както и че козметичната хирургия не трябва да бъде принудително оказана на тийнейджърите.

Срок за хирургия
Процедурите на пластичната хирургия може да наложат стрес в допълнение към ежедневния, както на тялото и така и на ума. Важно е, че операцията е за предпочитане да се извърши когато не се чувствате изключително стресирани физически или нямате емоционална тежест.

За да се гарантира, че сте емоционално подготвени за хирургична намеса, Вашият лекар може да зададе някои лични въпроси относно вашите взаимоотношения, дом живот, трудови проблеми, както и други лични въпроси. Още веднъж, честността е от съществено значение. По принцип операцията не трябва да бъде насрочена през времето на висока емоционална и физическа активност Пациентите които имат такива тревоги могат да имат по-дълго и трудно възстановяване .

Настройка за промени
Може да отнеме известно време преди да се възстановите емоционално от операцията и напълно да се адаптирате към промяната. Това е особено вярно ако процедурата носи значителна промяна на имиджа ви.

Въпреки това ако имате намерение да корегирате гърди, нос, или да използвате друга процедура която може да включва драматична промяна на даден орган, пост-оперативния период за приспособяване може да отнеме повече време. Докато не се научите да приемете вашето тяло в новата му визия може да изглеждате на себе си донякъде непознати.

Нужда от подкрепа
Важно е да има някой да ви помогне физически и емоционално по време на вашия възстановяване период. Дори и най-независимия пациент се нуждае от емоционална подкрепа след операцията. Не забравяйте, че през първата седмица на възстановяване ще имате ден когато ще се чувствате депресирани и подути, както и доста дискомфортно.

Също така имайте предвид, че не е необичайно приятел или роднина да каже "Аз те харесвах по начина по който беше преди", или "Действително нямаше нужда от операция". Забележки които могат да причиняват или влошават чувствата на съжаление или породят съмнение, особено по време на началото на периода за възстановяване. Разчитайте на подкрепата на вашия лекар или лице което ще ви помогне въпреки тези трудни фактори да се съсредоточите върху причините, които са ви подтикнали да изберете хирургична корекция.

Справяне с пост оперативната депресия
След операция при повечето пациенти има леко чувство на нещастие. Все пак пост оперативната депресия може да бъде по-тежка.

Спадове в настроението и колебания обикновено се появяват до около три дни след операцията, когато накои от вашите колебания може да се вазвърнат. Всъщност, някои от лекарите наричат това състояние "третия ден на Блус". Той може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Това емоционално състояние може да се дължи на стрес умора, метаболични промени, или неудовлетворение от резултатите очакванте резултати. Депресията може да бъде особено стресираща за пациенти подложени на поетапни процедури до крайната фаза на операцията когато тя е завършена. Пациентите които са най-уязвими от депресията са тези, които вече са били депресирани малко преди операцията.

Информираността какво да очаквате в пост оперативния период може да ви помогне да се справите по-добре в дните след операцията. Полезно е да се помни, че в състоянието на депресия обикновено изчезва естествено в рамките на около седмица. Разходки, леки социални дейности, както и малки излизания може да ви помогнат да я прогоните по-бързо.

Критиците
Резултатите от вашата операция могат да бъдат коментирани от кой ли не като не всички изказвания ще са положителни. Ако причината е естетическа, може да ви критикуват че тя е глупава или необоснована. Бъдете подготвени за всякакви подобни ситуации. Можете да получите дори студено отношение от близки приятели, които се чувстват застрашени от вашия подобрен външен вид.

Някои пациенти използват стандартен отговор за критиките породени от своята промяна, като например "Това е нещо което направих за себе си и съм много щастлив с моите резултати".

Не забравяйте, ако резултатите от пластичната хирургия ви карат да се чувствате и изглеждате така както сте искали и това ви прави щастливи, то процедурата е била наистина успешна.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......