Козметична хирургия

Коригиране на ушите. Отопластика

От

Публикувана:
Последна редакция: 20/07/2019
Ролята на ушната хирургия, или отопластиката обикновено е да "прибира" видно ушите назад близо до главата, или да намали размера на големите уши.

В по-голямата си част тя се извършва за децата на възраст между 4 и 14 години. Ушите са почти напълно развити за четири години и колкото по-рано се извърши операцията, толкова по-малко дразнения и присмех ще трябва да понесе детето. Ушната хирургия е опция и за възрастни, и като цяло не са налице допълнителни рискове при по-възрастните пациенти.

Ако планирате такава операция за себе си или детето си, тази информация ще ви даде основно разбиране на процедурата и кога тя може да помогне, как се извършва и какви резултати можете да очаквате. Тя не може да отговори на всички Ваши въпроси, тъй като много зависи от Вашите индивидуални обстоятелства. Моля, не забравяйте да посъветвайте се с Вашия лекар ако има нещо, което не разбирате за процедурата.

Всяка хирургична намеса крие известна несигурност и риск

Когато интервенцията се извършва от квалифициран опитен хирург усложненията са редки и обикновено незначителни. Въпреки това, както при всяка операция съществуват рискове свързани с операцията и специфичните усложнения свързани с тази процедура.

Малък процент от пациентите могат да развият кръвен съсирек в ухото. Той може да се премахне от самосебе си или через използване на игла.

Понякога пациентите развият инфекция в хрущяла, която може да причини инфекция. Тези инфекции обикновено се третират с антибиотици рядко може да се наложи повторна намеса на хирург.

Планиране на операцията
Повечето лекари препоръчват на родителите да не се намесват в усещанията на детето за изпъкналост на ушите; да не настояват за хирургична намеса, докато детето не иска промяната. Деца които се чувстват неудобно от техните уши и искат хирургия като цяло са по-сговорчиви по време на процеса и по-щастливи от резултата.

При първоначална среща вашият хирург ще направи оценка на състоянието на детето ви или вас и ще препоръча най-ефективният метод. Той или тя също ще ви дадат специални инструкции за това как да се подготвите за операцията.

Когато операция ще бъде извършена
Тя се извършва като амбулаторна процедура в болницата, в лекарски кабинет с основни хирургични съоръжение. Понякога Вашият лекар може да препоръча процедурата се извърши като стационарна процедурата, като в този случай можете да планирате да останете през нощта в болницата.

Видове анестезия
Ако вашето дете е малко, вашият лекар може да препоръча обща анестезия, така че детето ще спи по време на операцията. За по-големи деца или възрастни хирурзите предпочитат да използват местна анестезия съчетана с успокояващо.

В хирургията
Интервенцията обикновено отнема около два до три часа, но може да отнеме и повече време. Техниката ще зависи от проблема.

Хирурга прави малка иригация в задната част на ухото за разкриване на хрущяла. Той или тя извайват хрущяла и го извиват обратно към главата. Не сменяемите конци могат да бъдат използвани, за да поддържат новата форма. Понякога хирурга премахва по-голямо парче от хрущяла за да се осигури по-естествено изглеждащи уши когато операцията е завършена.

Друга техника е свързано с подобна иригация в задната част на ухото. Кожата се премахва и с помощтта на конци се придърпва ухото без премахване на хрущялите.

В повечето случаи ушната хирургия оставя белези в задната част на ухото, които ще изчезнат с времето. Дори когато само едното ухо изглежда издадено, хирургична намеса обикновено се извършва на двете уши за по-добър баланс.

Подготовка за връщането към нормалното ежедневие
Възрастните и децата обикновено се чувстват добре в рамките на няколко часа след операцията, въпреки че можете да предпочетете да останете през нощта в болницата с детето, докато всички последици от общата анестезия отминат.

Главата на пациента се опакова с обемисти превръзки веднага след операцията за по-скорошното възстановяване. Ушите ви могат да пулсират или болят малко за няколко дни, но това може да бъде отстранено от медикаменти.

В рамките на няколко дни бинтовете ще бъдат заменени с лека превръзка тип дрешник, сходна с главата. Не забравяйте да следвате указанията на Вашия лекар за носенето на този дрешник, особено през нощта.

Конците обикновено се отстраняват или ще се разтворят след около седмица.

Всяка дейност, при която ухото може да се изкриви трябва да се избягва за един месец. Повечето възрастни може да се върнат на работа до пет дни след операцията. Децата могат да се върнете обратно на училище след седем дни, или ако бъдат внимателни на площадката за игра.

Други проблеми с ушите
Освен изпъкналостта на ушите съществуват редица други проблеми свързани с тях, които могат да бъдат отстранени с хирургия. Те включват: "скосени уши," когато върхът изглежда пъти надолу и напред от нормалното; "изпъкнало ухо", когато обикновено е много малко, и" мидено ухо", когато кривата във външната част не изглежда добре. Хирургията може да намери много и разнообразни решения за проблемите от този тип, дори може да изгради нови уши за тези, които са родени без тях или които са ги загубили посредством нараняване.

Понякога ефекта от намесата на хирург може да не е много ефективен. Посъветвайте се с Вашия лекар относно ефективността на операцията за вашия конкретен случай.

По-естествено изглеждащи уши
Имайте предвид, че целта е подобряване, а не съвършенство. Не очаквайте и двете уши да имат перфектно добра симетрия, това е малко вероятно и неестествено. Ако обсъждите процедурата и вашите очаквания с лекар преди операцията ще бъдете много доволни от резултата.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......