Козметична хирургия

Гинекомастия - коригиране на мъжките гърди

От

Публикувана:
Последна редакция: 18/09/2019
Гинекомастията е медицински термин, който идва от гръцките думи "жените и гърди." Въпреки това понятието е доста общо. Гинекомастията засяга около 40 до 60% от мъжете. Тя може да отрази само на едната гърда или и на двете. Въпреки че някои лекарства и медицински проблеми са свързани с прекомерното развитие на гърдите при мъжете,  не е известна причината при по-голямата част от случаите.

За мъже, които имат големи гърди този вид хирургия може да помогне. Процедурата премахва мазнини и жлези или тъкан от гърдите, и в екстремни случаи и кожа като така ги прави по-плоски и добре оформени.

Ако възнамерявате да се подложите на такава интервенция, тази статия ще ви даде основно разбиране на процедурата - кога може да помогне, как се извършва и какви резултати можете да очаквате. Тя не може да отговори на всички Ваши въпроси, тъй като много зависи от Вашите индивидуални обстоятелства. Моля, не забравяйте да посъветвайте се с Вашия лекар, ако има нещо за процедурата, което не разбирате.

Най-добрите кандидати за корекция на гърдите

Коригирането може да се извършва върху здрави и емоционално стабилни мъж на всяка възраст. Най-добрите кандидати за хирургична интервенция са тези с еластична кожа която позволява реформирането на гърдите и очертаването на нови по-добри контури.

Интервенцията не може да се прилага при жени със затлъстяване или наднормено тегло, както и за мъжете които не са опитали да коригират проблема с упражняване или загуба на тегло. Освен това, лицата които пият алкохол, пушат или употребяват марихуана, обикновено не се считат за добри кандидати за хирургична интервенция. Тези фактори, заедно с анаболни стероиди могат да породят негативни ефекти. Следователно, пациентите са напътствани първо да спрат употребата на тези наркотични вещества, за да видят дали пълнотата на гърдите им ще намалее преди операцията се смята за единствен вариант.

Всички хирургични интервенции крият известна несигурност и риск

Операцията за намаляване на мъжките гърди трябва да се извърши от квалифициран пластичен хирург, усложненията са редки и обикновено незначителни. Въпреки това, както при всяка операция съществуват рискове. Те включват инфекция, нараняване на кожата, прекомерно кървене, анестезия, както и прекомерно натрупване или загуба на течности в тялото. Процедурата може да доведе до забележими белези, постоянни пигментни промени в областта на гърдите, или малко несъответстващи една друга гърди. Ако асиметрията е значителна втората процедура може да премахване на допълнителните тъкани.

Временният ефекти от намаляването на гърдите включва загуба на усещането на гърдите и скованост, което може да продължи до една година.

Планиране на вашата хирургия


Първоначалната консултация с вашия хирург е много важна. Той ще се нуждае от пълна медицинска история, за да провери собствената си документация и да има готовност да предостави тази информация. Първо, Вашите лекари ще разгледат гърдите ви и ще проверят за причините за гинекомастията, като нарушена чернодробна функция, използване на естроген-съдържащи лекарства или анаболни стероиди Ако даден медицински проблем породи съмнение за причината, ще бъдете насочен към по-подходящ специалист.

Понякога може да се направи и снимка на гърдата. Това не само ще изключи много малката възможност за рак на гърдата, но ще се разкрие и състава на гърдата. След като вашият хирург знае колко мазнина и жлезиста тъкан съдържат гърдите ви, той или тя може да избере най-добрия подход към хирургичната намеса която отговаря на вашите нужди.

Не се колебайте да попитате Вашия лекар за всякакви въпроси които може да имате по време на първоначалните консултации, включително и вашата загриженост за лечението или разходите. Лечение на гинекомастия може да бъде покрито от здравното осигуряване в някои страни.

Подготовка за вашата хирургична интервенция

Вашият хирург ще ви даде специални инструкции за това как да се подготвите за операцията, включително и указания за хранене, пиене и като някои витамини и лекарства.

Пушачите трябва да планират да спрат да пушат най-малко една или две седмици преди и по време на операцията. Пушенето намалява циркулацията в организма и се намесва в правилното лечение. Поради това е важно да следвате всички инструкции на вашия лекар.

Когато операцията ще бъде извършена

Този вид операция най-често се извършва както амбулаторна процедура но в крайни случаи, или тези, когато други заболявания до момента дават основание за безпокойство, може да прекарате една вечер в болницата. Самата операция обикновено отнема около час и половина. Въпреки това, по-продължителните процедури може да отнемат повече време.

Вид на анестезията

Корекцията на уголемените мъжки гърди може да бъде извършвана при пълна или в някои случаи при местна упойка. Вие ще бъдете буден, но много спокоен и нечувствителен към болка. По-големи корекции могат да бъдат извършени при обща анестезия, която позволява на пациента да спи през цялата операция. Вашият лекар ще обсъди възможността, която се препоръчва за вас и защо това е възможността за избор.

В хирургията

Ако наджлезистата тъкан е основната причина за разширяването на гърдата, тя ще бъде отстранена с помощтта на скалпел. В ексцизия могат да бъдат извършвани самостоятелно или заедно с липосукция. Основните отстранявания, които включват премахването на значително количество от тъканта на кожата могат да изискват големи разрези, а в резултат ще останат и по-големи белези.

Ако вашата гинекомастия се състои предимно от прекомерна мастна тъкан, вашият лекар вероятно ще използва липосукция да премахне прекомерното количество  мазнина. Пациенти могат да почувстват вибрация или някои търкания по време на процедурата, но по принцип не и болка.

След като ви оперират

Независимо от лекотата на операцията ще се почувствате дискомфортно в продължение на няколко дни след операцията. Въпреки това, дискомфорта може да се контролира с лекарства, предписани от Вашия лекар. Във всеки случай трябва да се организира да има някой до вас който да ви помага първите дни след операцията ако е необходимо.

В областта на операцията ще бъдете подут за известно време. За да отмине този ефект вероятно ще ви посъветват да носите еластични дрехи за седмица или две, а за няколко седмици и през нощта. Макар че най-лошото от подуването ще се разсее в първите няколко седмици, то може да трае три месеца или повече, преди окончателните резултати да са очевидни.

През това време е важно да започнете да се връщате постепенно към нормалния си начин на живот. Ще бъдете насърчавани да излизате извън дома, както и да се върнете на работа когато се чувстват достатъчно добре. Всички конци ще бъдат извадени около 1 до 2 седмици след процедурата.

Вашият лекар може да Ви посъветва да избегнете сексуалната активност за една или две седмици или правенето на тежки упражнения за около три седмици. Ще бъдете посъветвани и да пазите областта около гърдите си за най-малко четири седмици. Като цяло, ще отнеме около един месец преди да се върнете към всичките си нормални дейности.

Трябва да избягвате и излагането на белезите от операцията на слънце в продължение най-малко шест месеца. Дневната светлина може да се отрази трайно на пигментацията на кожата причинявайки потъмняване. Ако излагането на слънце е неизбежно използвайте силен лусион против слънце.

Вашият нов облик

Гинекоместичната хирургия може да подобри вашия външен вид и самочувствие. Преди да решите да се подложите на операция помислете внимателно за вашите очаквания и ги обсъдете с пластичен хирург.

Резултатите от процедурата са значителни и трайни. Ако очакванията са реалистични, шансовете са добри и Вие ще бъдете много доволни от своя нов облик.

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......