Козметична хирургия

Коремна пластика - какво трябва да знаете

От

Публикувана:
Последна редакция: 19/09/2018
Това е хирургична процедура при която излишните мазнини се отстраняват от корема и коремните мускули се опъват. Тази процедура може да помогне на човек да изглежда слаб и подобрява външния вид, но би могла да остави постоянен отпечатък върху третираните части от тялото.

Кой трябва да избере коремна пластика

Мъжете и жените, които имат повече мазнини под кожата в коремната област и които трудно ги губят чрез хапчета, упражняване и хранителен режим изберат коремна пластика. Жените, които са имали много по време на бременност и опънатите коремни мускули и кожата им не са в състояние да се върнат към първоначалната си форма също могат да изберат коремна пластика.

Жените, които планират да забременеят не трябва да се ползват от услугите на коремната пластика, тъй като мускулите на корема ще се разширят по време на бременността. Хората които са имали какъвто и да е вид коремна хирургия не трябва да прибягват към нея. Хората, които не се притесняват да имат постоянен белег не корема и да прекарат дълго време за възстановяване могат да изберат пластиката. Тя подобрява външния вид и придава самочувствие. Преди прибягване към процедурата обсъдете и изяснете всички съмнения в намеренията си и вашите очаквания от хирургичната намеса. Лекар специалист ще може да изчисти всичките ви съмнения.

Рискове при коремната пластика
Каквато и хирургична намеса да изберете винаги ще има шанс за риск. Има хиляди хора, които изберат коремна плстика всяка година и са третирани успешно. Въпреки това, съществува възможност за риск, свързан с тази хирургия и усложнения които могат да възникнат по време на и след тази операция. Пост хирургичните усложнения като кръвни съсиреци са много редки. Инфекции също могат да възникнат, но те могат да бъдат лекувани с антибиотици Кръвните съсиреци могат да бъдат спрени след хирургична намеса, ако се реагира веднага, след като операцията е завършена. Пушачите трябва да спрат да пушат преди и след операцията, тъй като това ще забави процеса на възстановяване. Трябва да се консултирате с вашия лекар по отношение на храните и режима на хранене, кога да започнете физическа активност други.

Какво трябва да имате в предвид при планиране на такъв тип хирургична намеса
Първо трябва да се консултирате с лекар който ще оцени здравословното ви състояние и ще вземе предвид обема на мазнините в коремната област и типа кожа Трябва да се даде правилна информация на лекаря и не трябва да се крие нищо. Ако пушите, пиете или да приемате всякакви хапчета трябва да дадете тази информация. Укриването на здравословен проблем може да влоши състоянието на здравето ви по-късно, затова обсъдете всичко предварително.

Ако не сте искрен, хирурга също ще бъде еднакво искарен с вас при обсъждането на процедурата, ограниченията, алтернативните лечения и други предполагами  големи находища на мазнини в тялото ви, тогава хирурга ще ви посъветва за частична коремна пластика, а не цялостна. Той може дори да предложи различни форми за намаляване на мазнините с интервенции като липосукция, в зависимост от съдържанието на мазнини и другите причини. Той ще препоръча най-доброто решение и ще е най-добре да следвате съветите му.

Каквото и процедурата ви изберат, го правят от гледна точка на процедурата за лечение, медикаменти анестезия, разходите за лечение и т.н.

Как да се подготвите за интервенцията
Хирурга ще предостави инструкции за подготовката за операцията. Той ще ви посъветва по отношение на храна, напитки, лекарства т.н., които трябва да бъдат следвани. Ако пушите трябва да спрете цигарите за 2-3 седмици преди операцията. Трябва да се избегне прекомерното излагане на слънце преди операция и ако имате някакви проблеми или болки в някоя част на тялото преди намесата, това означава че операцията може да бъде отложена.

След приключване на операцията трябва да се вземете правилна почивка за един ден или два дни, или колкото е предложено от лекаря.

В деня на операцията
Продължителността на пълната коремна пластика е 2-5 часа, а на частичната 1-2 часа. Хирурга прави иригация в долната област на корема от край до край. Така връзката на тази област е освободена от прилежащите тъкани. Кожата ви до периферията на ребрата е отворена и мускулите на корема са изпънати. Хирурга сближава мускулите и ги връзва със специални конци, което ги изпъва. Мускулите се преместват заедно със свиването на корема и талията ви е намалена. Ако имате допълнително кожа тя се отстранява. Подравняването за шев се прилага когато операцията е завършена.

Пост хирургия
След като операцията е завършена част от корема ще се подуе и боли, а неудобството ще преобладава за някои дни, но лекарствата ще ви помогнат в тази фаза. Обикновено след като операцията е завършена имате нужда от почивка в болницата за един ден или два дни, но в някои случаи можете да се преместите вкъщи, но не трябва да шофирате или извършвате други дейности. Някой трябва да се грижи за вас за един или два дни. Хирурга ще предостави инструкции за всички дайности като къпане, преобличане, ходене, диета и т.н. Външните конци обикновено се премахват от 5-7 дни след операцията.

Възстановявителен срок
След операцията ще са необходими няколко седмици или дори един месец да се върнете към нормалното си състояние. Ако имате силни коремни мускули възстановяването може да бъде бързо. Някои хора се нуждаят от 2 седмици почивка за да започнат ежедневните си рутини, докато някои от 3-4 седмици. В този период хората правят упражнения предписани от лекар, тъй като те ще намалят подуването и ще предотвратят появата на кръвни съсиреци. Не правете твърде много енергични упражнения през този период. Изглаждането на белезите ще отнеме около 9-12 месеца.

За новото Вас
Ако сте човек, който е омаян от визията си или пък иска да иаглежда перфектно, то коремната пластика е точно за вас. Въпреки това желателно е да се откажете от нея и да я предвидите като последна мярка. Дори и лекари предлагат на хората да опитат ходене пеша, джогинг, вдигане на тежести, колоездене, или всяка друга форма на физическа активност за да изглеждат в по-добра форма. Някои дори могат да предпишат лекарства за да отслабнете. Няколко диетични промени могат да бъдат препоръчани заедно с физическа активност и медикаменти Пластиката обикновено се препоръчва от лекарите само когато всичко останало не успее. Въпреки че много хора са я преминали успешно, хора все още имат своите разбирания по въпроса. Хирургичната намеса плаши много от тях и това ги кара да опитват капризни и строги диети. Ако все още мислите че имате нужда от такава интервенция попитайте за мнение личния ви лекар.

Въпреки, че цитираните по-горе точки ще отговорят по-голямата част от вашите въпроси, всичко много зависи от пациента и хирурга. Трябва да изчистите всичките си съмнения преди операция с лекар и заедно да стигнете до решение дали да се подложите на такава!

Още от Козметична хирургия

 • 2010-04-21 07:00

  Процедурата е предназначена за пациенти, които в кратък срок са изгубили значително количество от телесното си тегло,......
 • 2010-04-20 08:00

  Цветът на зъбите варира при всеки човек - като цвета на косата и кожата. Съществуват редица начини които могат да се......
 • 2009-11-25 07:00

  Ботуличния токсин (BOTOX) излиза наяве като нов метод за третиране на лицевите бръчки. BOTOX работи като отслабва......
 • 2009-11-04 13:00

  Козметични хирурзи трябва да имат умения в хирургичните процедури, необходими познания придобити в институт, отлична......
 • 2009-10-18 08:00

  Козметичната хирургия на брадичката се нарича ментопластика. Брадичката е много важна част от лицето, както и лицевия......