Витамини и минерали

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво са витамините и защо са важни?

2.Мастно-разтворими витамини

3.Водоразтворими витаминиКакво са витамините и защо са важни?


Витамините са органични вещества, които са от съществено значение за правилното развитие и функциониране на тялото. За разлика от протеините, мазнините и въглехидратите, витамините не предоставят калории. Въпреки това, те са необходими (в малки количества) за нормалните химични реакции (метаболизъм) вътре в тялото. Витамините трябва да бъдат получени от външни източници като храната, тъй като тялото не може да ги произвежда. (Изключение е витамин D, който може да бъде произведен от кожата, когато е изложена на слънце). Ако приема на витамин(и) е недостатъчен поради слабо хранене, диети, или неадекватна чревна абсорбция на витамини, могат да възникнат болести.

Природните витамини са тези органични хранителни вещества, които се откриват само в растенията и животните, т.е. живите неща. Тялото не е в състояние да синтезира или произвежда витамини (въпреки, че има някои изключения). Поради това, те трябва да бъдат предоставени директно от храната или под формата на хранителни добавки. Витамините са от ключово значение, ако тялото ни не функционира нормално. Те са абсолютно необходими за нашия растеж, общото благосъстояние и жизненост.

Витамините не могат да се усвояват без поглъщане на храна. Ето защо се предполага, че витамините трябва да се приемат с храна. Те спомагат за регулирането на метаболизма на организма, съдействат за формирането на костите и тъканите, и конвертирането на мазнините и въглехидратите. Все пак трябва да се помни, че витамините не може да заместят храната.

Има общо 13 витамина и тялото се нуждае от всеки един от тях, без изключения. Витамините не са храна или заместител на храната. Те нямат калории и не дават  енергия пряко, но тялото ви се нуждае от витамини, особено витамин B, за да превърне приетата храна в енергия.

Вашето тяло е изградено от около 60 трилиона клетки. Всеки момент и всеки ден, протичат хиляди различни химични реакции във всяка от тях. За да направи възможно протичането на всяка една от тези реакции, тялото ви прави специфичен ензим, само за тази конкретна цел и никоя друга. Когато реакцията свърши, други ензими разрушават остатъците от съответния специфичен ензим и го рециклират. За да произвежда тялото ви всички тези ензими и да поддържа правилното си функциониране му трябват много витамини и минерали.

Витамините са разделени в две групи:

- мастно-разтворими
- водно-разтворими


Следва: Мастно-разтворими витамини

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Дискусии по темата

Витамини и минерали "Липса на настроение, постоянна умора, отпадналост, горе..."

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

mirroslava tosheva

Случаен посетител | 2011-11-01 18:49:13
saitut e doostupenn i mn doburr i podhodqsh za chasovete po surovinin i materiali.. :D :D