Витамин K

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Витамин K

2.Облагите на витамин К

3.Хранителни източници на витамин К

4.Симптоми на дефицит на витамин КВитамин K


Витамин К е мастно-разтворим витамин. "K" произлиза от немски думата "koagulation." Коагулационен се отнася до процеса на образуване на кръвен съсирек. Витамин К е от съществено значение за функционирането на няколко протеини участващи в кръвосъсирването. Има две естествено срещани форми на витамин К. Растенията синтезират филохинон, който също е известен като витамин K1. Бактериите синтезират редица форми на витамин К използвайки повтарящи се 5-въглеродни единици в страничните веригата на молекулата.

Витамин К е от съществено значение е за производството на белтък наречен протромбин и други фактори, участващи в механизма на кръвосъсирване. Следователно е познат при предотвратяването на кръвоизливи.

Витамин К съществува в природата в две форми. Витамин K1, първоначално изолиран от люцерна, е единствената форма, която се среща в растенията. Представлява жълто масло разтворимо във разтворители на мазнини, но слабо разтворимо във вода. Витамин K2 се произвежда от много бактерии.

Витамин К не е лесно унищожим от светлина, топлина, или излагане на въздух. Той обаче е разрушим от силни киселини, основи и окислителни агенти, Х-лъчи и радиация, замразени храни, аспирин, замърсяване на въздуха, минерално масло и други фактори, които могат да го унищожат.

Проучвания на съхраняване на витамин К в черния дроб показват, че около 50% от витамина идва от диета и 50% от бактериално производство в червата. Витамин К се абсорбира заедно с мазнините в диетата. Жлъчката е от съществено значение за неговото усвояване. Абсорбирания витамин минава през лимфната система при общата си циркулация. Черният дроб съхранява значителни количества от този витамин. Всяка екскреция на витамин К от тялото е трудна.


Следва: Облагите на витамин К

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: