Витамин C

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Витамин С

2.Облагите на витамин С

3.Хранителни източници на витамин С

4.Симптоми на дефицит на витамин С



Витамин С


Витамин С е с бяла кристална форма и е лесно разтворим във вода. Този витамин е лесно унищожаем от топлина, оксидация, сушене и съхранение. Алкалността, дори до лека степен, е видимо разрушителна за този витамин. Киселите плодове и зеленчуци губят много по-малко аскорбинова киселина при нагряване, отколкото не-киселинните храни. Този витамин се губи от някои зеленчуци по време на първите няколко минути на готвене.

По тази причина, богатите на витамин С храни трябва да се ядат много пресни, за да се получат максимални ползи.

Усвояването на витамин С в кръвта се извършва в горната част на тънкото черво. Количеството на аскорбиновата киселина варира в различните тъкани: надбъбречната и хипофизната тъкан, мозъка, панкреаса, бъбреците, черния дроб, далака имат относително високи концентрации; кръвните клетки съдържат дори повече от кръвта.


Следва: Облагите на витамин С

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: