Витамин B5

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Витамин B5

2.Облагите на витамин В5

3.Хранителни източници на витамин В5

4.Дневна норма

5.Симптоми на дефицит на витамин В5Витамин B5


Витамин B5, наричан още пантотенична киселина, е един от осемте водно-разтворим В витамини. Всички В-витамини помагат на организма да се превърнат въглехидратите в глюкоза, което е "изгаряне" за да се произведе енергия. Тези В витамини често се отнасят към В комплекс витамините, които са от съществено значение за разпределението на мазнините и протеините. В комплекс витамините също играят важна роля в поддържането на мускулите в тонус, на стомашно-чревния тракт и насърчаването на здравето на нервната система, кожата, косата, очите, устата, и черния дроб.

В допълнение,той играе роля в разпределението на мазнините и въглехидратите за енергия, витамин B5 е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, както и половите и стрес свързаните хормони, произведени в надбъбречните жлези (малки жлези, които се на мират на върха на бъбреците ). Витамин B5 също е важен за поддържането на здрав храносмилателен тракт и това помага на организма да използва други витамини (особено B2 [рибофлавин]) по-ефективно. Понякога се асоциира като "анти-стрес" витамин, защото се вярва че помага за засилването на активността на имунната система и подобряването на способността на организма да се издържат стресиращи условия.

Пентотенина, активно стабилна форма на витамин B5, е подложена на внимание през последните години, като възможна лечение на висок холестерол. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези факти. Пентанола, друга форма на витамин B5, често се открива в продуктите за грижа за косата, поради убеждението, че той прави косата "по-управляема", мека и бляскава.

Витамин B5 може да се намери във всички живи клетки и е широко разпространен в храните, така че дефицит на това вещество е рядкост. Симптомите на дефицит на витамин B5 може да включват умора, безсъние, депресия, раздразнителност, повръщане, стомашни болки, парене на краката и горни дихателни инфекции.


Следва: Облагите на витамин В5

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: