Витамин B3

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Витамин В3

2.Облагите на витамин В3

3.Хранителни източници на витамин B3

4.Дневен прием

5.Симптоми на дефицит на витамин В3



Витамин В3


Витамин B3 или ниацин е важен витамин от В групата. От 1867 той е бил известен като никотинова киселина сред биологичните химици. Макар и никотиновата киселина да е химически свързана с никотина в тютюна, тя няма никое от неговите физиологични свойства. Поради тази причина често се нарича ниацин, за да се избегне объркване.

Витамин B3 или ниацин е без мирис, бяло, кристално вещество, лесно разтворимо във вода. Той е устойчив на топлина, оксидация, и алкали. Това е всъщност един от най-стабилните витамини.

Готвенето причинява малко действителнио унищожаване на ниацина, но значително количество може да бъде загубено при готвене във водата. В една смесена диета, 15% до 25% ниацин от готвени храни може да се загуби по този начин. Серни лекарства, алкохол, техники на обработване не храна, и приспивателни са склонни да унищожат този витамин.


Следва: Облагите на витамин В3

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: