Витамин B2

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Витамин B2

2.Облагите на витамин В2

3.Хранителни източници на витамин В2

4.Дневен прием



Витамин B2


Витамин B2 или рибофлавин е вторият член на В комплексната група. Думата рибофлавин се извлича от два източника: рибоза, отнасяща се към рибозната захар, установена в някои витамини и ензими, и флавин, което означава жълто. Тази част на В комплекс витамините остават непокътнати, дори след като се нагреят, факт дължащ се а съдържанието на молекула подобна на тази на рибозната захар и с жълт цвят, поради което са познати като рибофлавин.

Рибофлавина е кристали комбинирани с красиви жълто-оранжеви оттенъци. Той е разтворим във вода. Въпреки, че лесно се разгражда от топлина в алкални разтвори, той не се разрушава от врящ киселинен разтвор. Този витамин е много чувствителен към видими и ултравиолетови лъчи светлина. Съществена загуба може да възникне, ако храните са изложени на светлина. Така слънчевото изсушаване на храните унищожава по-голямата част от тяхното съдържание на рибофлавин. Обикновеното готвене не засяга рибофлавина, но готвене в големи количества вода причинява загубата на някои от този витамин от храната. Сулфамидните лекарства и алкохола могат да разрушат витамин B2.


Следва: Облагите на витамин В2

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email: