Нощно изпотяване

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво представлява нощното изпотяване

2.Причини за нощното изпотяванеПричини за нощното изпотяване


Съществуват много причини, които могат да предизвикат нощно изпотяване. За да се определи конкретната причина за нощното изпотяване при даден пациент, специалистът трябва да проследи в подробност медицинската история на пациента и да проведе тестове, с помощта на които да открие медицинското състояние, в резултат на което възниква самото изпотяване. Изброените по-долу състояния са част от познатите на медицината причини за появата на нощно изпотяване.

Менопауза
Горещите вълни, които обикновено придружават прехода към периода на менопауза, се появяват нощем и причиняват обилно потене. Те са най-честата причина за нощно потене при жените в перименомауза.

Идиопатична хиперхидроза
Идиопатичната хиперхидроза е състояние, при което тялото хронично произвежда обилно количество пот без напълно обяснима медицинска причина.

Инфекции
Туберкулозата е инфекция, причинител на нощно изпотяване. Освен нея, различните видове бактериални инфекции също могат да бъдат асоциирани с появата на нощно изпотяване. Класически примери за бактериална инфекция са:

- Ендокардитът (възпаление на сърдечните клапи)
- Остеомиелитът (възпаление в костите, което се дължи на инфекция)
- Абсцесите (например при апендицит, гнойни сливици, перианални инфекции, дивертикулит)
- Вирусът на СПИН

Рак
Нощното изпотяване може да бъде ранен симптом за наличието на раково заболяване. Най-често срещания вид рак, който се асоциира с нощното изпотяване е лимфомата. Хората, на които все още не им е поставена диагноза за рак, обикновено страдат и от други симптоми на заболяването, като например необяснима загуба на килограми и температура.

Лекарства
Приемът на определен вид лекарства също може да причини нощно изпотяване. В случаите при които няма други физически симптоми или признаци за тумор или инфекция, често се оказва че в основата на проблема стоят именно приеманите медикаменти. Нощното изпотяване е доказан страничен ефект на антидепресантите. Всички видове антидепресанти могат да причинят нощно изпотяване като страничен ефект с вероятност от проявяване, варираща от 8% до 22%.

Психотропните препарати и медикаменти също се асоциират с нощното изпотяване.
Лекарствата за понижаване на температурата, например аспирин и ацетаминофен, понякога могат да доведат до появата на обилно нощно изпотяване.
Определен вид лекарствата могат да доведат до прекомерна червенина (зачервяване на кожата, обикновено в областта на бузите и врата), а с това и до симптоми наподобяващи нощното изпотяване.

Хипогликемия
Понякога ниското ниво на кръвната захар (хипогликемия) може да причини нощно изпотяване. Хората, които вземат инсулин или орални медикаменти срещу диабет, понякога изпадат в хипогликемия през нощта и това състояние обикновено е придружено от обилно изпотяване.

Хормонални смущения
Потене и зачервяване се наблюдават и при наличието на хормонални смущения, включително при феохромоцитома, карциноиден синдром и хипертироидизъм (свръх производство на щитовидната жлеза).

Неврологични проблеми
Рядко неврологичните смущения могат да причинят прекомерно потене по време на сън. Такива проблеми са:

- Автономна дисрефлексия
- Посттравматична сирингомиелия
- Инсулт
- Автономна невропатия


Обратно: Какво представлява нощното изпотяване

1  |   2

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

АНЕЛИЯ

Случаен посетител | 2008-11-12 10:09:16
много съм притеснена , защото понякога нощем се изпотявам силно!снощи примерно но бях взела аспирин! какви иследвания да си направя много ме ее страх

Емилия

Случаен посетител | 2008-11-14 22:53:31
Мисля, че мъжа ми има нощно изпотяване от години. Сутрин чаршафите можеш да ги изстискаш, сменихме няколко матрака поради тази причина. В началото се притеснявах, но вече са минали над 20 години и си е все така. Най-вероятно при някои хора това си е нормално явление.

Боряна

Случаен посетител | 2008-11-21 22:11:57
При моя мьж,изпотяването през ноща е от крьста на долу.Много се притеснявам,но немога да го накарам да отиде на лекар.Има ли място за притеснение???

Андреева

Случаен посетител | 2008-12-22 19:27:36
Когато излизам на вън дори и много леко облечена се връщам с мокри дрехи на гърба, а влеза ли в магазин с климатик от лицето ми тече вода

Данчо

Случаен посетител | 2009-03-24 15:18:34
От 4-5 г. страдам от този проблем. Заспя ли независимо от това дали е ден или нощ, дали съм в легло или седейки, събуждам се мокър от кръста нагоре. Правих какви ли не изследвания, но резултатите винаги са в норма. Не знам вече какво да предприема, а това състояние ми причинявя изключителен дискомфорт. Моля, ако някой знае нещо по въпроса нека пише тук!

Гинка Петрова

Случаен посетител | 2009-04-20 10:14:45
От известно време се потя нощем около врата и гърдите.Скоро боледувах от ангина с температъра,кашлица с загуба на глас.Може ли някои да ми каже от какво може да бъде,аз съм на 58г минала почти менопаузата

Ангелова

Случаен посетител | 2009-05-05 11:27:52
От повече от месец имам проблем с втрисания от студ вечер и обилна изпотяване и повишена температура през нощта. Личният ми лекар не ме изпраща за изследвания и не ми поставя диагноза. Моля, пишете, ако знаете нещо за това състояние.

мама

Случаен посетител | 2009-07-02 09:50:36
много съм притеснена от известно време детето ми което е на 4 годинки по време на сън много се изпотява, на какво се дължи това никой не може да каже от есента до сега прекара виросуна пневмония, 3 пъти влизахме в болница за силни настинки и кашилица, лекуваха ни с орбазон и антибиотици, единствено което забелязвам че когато настине и започне силно да кашля педито му изписва задължително и вентолин сироп , след приема му забелязваме че детето започва да се оплаква от болки в крачетата и да ми казва че много се е уморило когато се разхождаме което силно ме притеснява, моля ви някой ако има подобен случай нека да ми пише...........

Валенсия

Случаен посетител | 2009-08-23 09:09:55
Добре, посочени са причини, но не е посочено лечение. Лично мен ме интересува изпотяване причинено от менопуза. На 44 години ме оперираха хистеректомия тоталис и имам голям проблем с изпотяването, което не е само нощем.

milen

Случаен посетител | 2010-03-27 11:51:12
От близо 10 години боледувам. В началото се притеснявах да предприемам някакви лечения. Освен това терапиите бяха много скъпи. Един e-mail ме върна отново към живота. На следващата сутрин веднага си купих лосиона. Следващия ден подмишниците ми вече бяха сухи. Много съм щастлива. Благодаря ТЕРЕСОН;) spripoteneto.com

ivana

Случаен посетител | 2010-08-17 09:40:09
в интернет намерих един продукт. тересон се казва. след използцането му потенето намали с 90%.

pety-KOSTOVA

Случаен посетител | 2010-09-14 23:50:02
IMAME MOMI4ENCE NA 2 GODINKI 4ESTO BOLEDYVA I MNOGO SE IZPOTAVA

elena todorova

Регистриран потребител | 2010-09-25 22:25:54
Здравейте!От месец февруари съпруга ми има обилно потене само по главата и шията.Това се случва винаги около половин час след като е заспал.Направи ми впечатление ,че не е нормално да се поти при температура на спалнята от 20 градуса.Преди месеци ми каза,че лимфните му възли около слабините са подути и мисля,че спаднаха,защото повече не е споменавал за това.Започна да се измаря много лесно.В началото казваше,че го дразни гърлото.Езика му беще побелял.Ходихме при много лекари.Всеки изписваше антибиотик и след проведеното лечение пак казваше,че го има дразненето в гърлото.Има и тежест в гърдите.Изписаха му инхалационна помпичка и вече 4 месеца я ползва.Вчера случайно чух за болесста Лимфома и много се притеснявам,че има повечето симтоми.В момента съпруга ми е в чужбина за една седмица и не искам да го притесявам по телефона. Изчетох много статии за болестта ,но навсякъде пишеше обилно потене около шията ,но никъде не срещнах за главата.Прочетох ,че един от симтомите е сърбеж по тялото.Слава Богу това го няма.Искам да разбера лимфните възли през цялото време ли са подути или само в началото на заболяването.Моля да пише някой който се е сблъсквал с това заболяване.Благодаря.

petya

Случаен посетител | 2010-09-25 23:37:37
момиченцето ни 2 годинки многочесто се изпотява по челото и на вратлето моля ви искам да получа отговор от детски лекар бяха ни казали за рахид ,честото преобличане води до настинка и тя вдига температура и зачервено гърло.

petya

Случаен посетител | 2010-09-25 23:41:12
детето е на 2 годинки изпотяването е и през деня по -вече от колкото през нощта

иванка

Случаен посетител | 2010-11-10 02:13:14
Някои би ли казал нещо по конкретно за този продукт тересон Благодаря

марин

Случаен посетител | 2010-11-10 09:51:28
аз от 2 месеца използвам и съм много доволен, много ми помогна за подмишниците

силвия асенова

Случаен посетител | 2011-01-06 12:47:02
от 3 години съм в менапауза и когато ми преска4а по4вам дасе испотявам игубя килограми на месец 4,5 килограма не се4увсвам зле ,проблем имам с напрежението по краката итова ме събужда от сън заедно с изпотяването 3 4аса остам будна и след това нямям сили да работя какво да направя незнам

BORISLAVA

Случаен посетител | 2011-02-27 12:50:23
Nqmam odgovor as nesam v meno palza a imam po4ti sa6tiq problem mn 4esto se izpotqvam no6tem ne fsqka ve4er no prez ve4er dve se izpotqvam i neznam na kvo se dalji tova

росица

Случаен посетител | 2011-10-11 15:41:30
след операция на гърдата започнах лечение с химиотерапия не зная дали е нормално но се изпотявам непрекъснато не тялото а само главата

gypeweersewic

Случаен посетител | 2012-06-17 20:19:27
el clonazepam es un opiaceo продвижение вашего бизнеса мой блог https://twitter.com/#!/seomover мой твиттер

gypeweersewic

Случаен посетител | 2012-07-09 06:53:29
chudai k pyas

gypeweersewic

Случаен посетител | 2012-08-26 05:15:44
meprozine vs vicodin My blog 20 landon se zabardasti chudwaya

milen

Случаен посетител | 2012-12-26 21:17:45
zdravei as imam sashtiqt poblem,potq se it krasta na dolu,ili obratnoto,ot krasta na gore.ima i drugo adnata polovina na tqloto mi primerno lqvata se izpotqva studena pot a drudata mi chast si e normalnaot glavata do petite na 2 razdelen.napolovina sux i topal na polovina studen i mokar i ot krasta nagore i na dolu e sashtoto.vijdam che ste pisali dosta ot davna bix iskal da razbera neshto poveche ako ste naucheli shte sam vi blagodaren.

майя

Случаен посетител | 2013-01-12 23:08:07
От няколко години се потя нощем.Събуждам се защото ми е станало студено,а съм мокра. Понякога дори ходилата чувствам мокри, а всъщност през деня го няма.Много е неприятно,по 2,3 пъти ставам да се преоблека.На 57 години съм и проблема с горещете вълни отдавна премина.Ако някой знае някакво спасение, нека пише.Благодаря!

Гинка Вълкова

Случаен посетител | 2013-01-21 14:06:10
Моят въпрос е: Баща ми е на 79 г. от 1 месец се поти абсолютно всяка нощ. Той по принцип се поти много, но това е нещо различно явно. Спи при едни и същи условия, но се поти обилно и се преоблича. Със сърцето не е добре, има и проблеми с хроничен бронхит, има и анемия. Ходил е при личната, но нищо. Пие лекарства за кръвното и сърцето - има екстрасистули и нещо на клапата.Какво да правим! Къде да го водим! оля за вашето мнение!

krasimir popov

Случаен посетител | 2013-03-03 04:38:29
Mislq che se razbolqh ot neshto mnogo losho

Делева

Случаен посетител | 2013-03-22 12:45:20
Здавейте,след като прочетох какво Ви се случва,аз съм също като Вас ! Искам да знам това дали ще помогне някога.

Делева

Случаен посетител | 2013-03-22 12:50:04
Когато излизам на вън,връщам се с мокри дрехи на гърба,а също като влезна в магазин от лицето ми тече пот.Дори като вървя нормално навън пак тече!

Стефан Делибеев

Случаен посетител | 2014-12-26 08:17:33
Здравей те, дайте съвет какво да правя- когато спя се потя обилно по главата и гърба. Преди две години спрях цигарите и съм с около 10 кг над норма.

Aneliq manceva

Случаен посетител | 2017-03-21 09:39:25
Silno potene mokrene na belio carsavi I prekisnat sin poradi orinarene