Фолиева киселина

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Информация

2.Защо жените трябва да приемат фолиева киселина?

3.Фолиевата киселина и бременносттаФолиевата киселина и бременността


Фолиевата киселина, понякога наричана фолат, е В витамин (B9) намиращ се най-вече в листата на зелените зеленчуци като зеле и спанак, портокаловия сок, и обогатените зърна. Многократните проучвания са показали, че жените, които приемат 400 микрограма (0,4 милиграма) дневно преди зачатие и по време на ранна бременност намаляват риска тяхното бебе да се роди с тежък дефект на невралната тръба (вроден дефект, включващ непълно развитие на мозъка и гръбначния мозък ) с до 70%.

Най-често срещаните дефекти на невралната тръба са Спина бифида (непълно закриване на гръбначния мозък и гръбначния стълб), паненцефалит (тежка изостаналост на мозъка), и паненцефалоцет (когато мозъчната тъкан се пказва към кожата от необичайно отваряне в черепа) . Всички тези дефекти се появят през първите 28 дни на бременността - обикновено преди жената да знае че е бременна.

Ето защо е толкова важно за всички жени в детеродна възраст да получат достатъчно фолиева киселина - не само тези, които планират да забременеят. Само 50% от бременностите са планирани, така че всяка жена, която би могла да забременее трябва да е сигурна, че приема достатъчно фолиева киселина.

Лекарите и учените все още не са напълно сигурни защо фолиевата киселина има такъв дълбок ефект върху предотвратяването на дефекти на невралната тръба, но те знаят, че този витамин е от изключително значение в разработването на ДНК. В резултат на това, фолиевата киселина играе голяма роля в растежа и развитието на клетките, както и формирането на тъканите.

Приемане на достатъчно фолиева киселина
Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват всички жени в детеродна възраст - и особено онези, които планират бременност - да консумират около 400 микрограма (0,4 милиграма) фолиева киселина всеки ден. Адекватният прием на фолиева киселина е много важен 1 месец преди зачатие и най-малко 3 месеца последващо, евентуално да се намали рискът за ембрион с дефект на невралната тръба.

Е, как може да бъдете сигурни, че имате достатъчно фолиева киселина?
През 1998 г. асоциация по храните и лекарствата заключва, че фолиевата киселина ще се добавя към обогатени зърнени продукти - така че можете да засилите своя прием, като консумирате зърнени закуски, хляб, макарони, и ориз, съдържащи 100% от препоръчителния дневен прием на фолиева киселина. Но за повечето жени, подсилените храни не са достатъчни. За да се достигне препоръчителното дневна ниво, вероятно ще имате нужда от добвки с този витамин.

По време на бременност, Вие трябва да изисквате повече от всички основни хранителни вещества, отколкото преди да забременеете. Въпреки, че добавките витамин не трябва да се заменят добре балансираната диета, приемането им може да даде на бебето ви тласък от витамини и минерали. Някои здравни специалисти, дори препоръчват да се допълни фолиевата киселина, в допълнение към Вашия обичаен пренатален витамин. Говорете с Вашия лекар за своя дневен прием на фолиева киселина и попитай дали той или тя препоръчва добавки с него.

Също така, говорете с Вашия лекар, ако вече сте имали бременност, която е била засегната от дефект на невралната тръба. Той или тя може да препоръчат да увеличите дневния прием на фолиева киселина (дори преди да забременеете), за да намалите риска.


Обратно: Защо жените трябва да приемат фолиева киселина?

1  |   2  |   3

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Genoveva

Случаен посетител | 2009-03-18 08:13:34
v momenta priemam folieva kiselina po4ti mesec kakto mi prepora4a d-r Vasileva mnogo bih iskala da zabremeneq na 18 sam kaza 4e nqmam nikakvi problemi no vse o6te se razvivam i tova e zabavilo da zabremeneq planiram bremennost