Холин

Автор:
Рецензия:
Дата на публикуване:
Последна редакция:


1.Какво е холина?

2.Облагите на холина

3.Хранителни източници

4.Дневен приемОблагите на холина


Холина служи на различни функции в телата ни - в структурата на клетъчните мембрани, защитата на нашия черен дроб от натрупване на мазнини, като прекурсорната молекула за невротрансмитер ацетилхолин и др. Поради бързото развитие на потомството и кърмачета, ние имаме голяма нужда от холин в нашия ранен живот. Майчиното мляко има високи нива на холин.

Холина започва да се свързвеа с храненето, когато е установено, че плода на плъхове, чиито майки не получават достатъчно холин в техните диети имали по-малко развитие на мозъка и бедни спомени след раждането, отколкото тези, чиито майки ядат подходяща доза биогенни елементи. През последните няколко години е имало бум от изследвания установили, че холина може да бъде от съществено значение не само за развитието на мозъка на потомството и кърмачета, но може да помогне за предотвратяване на загуба на паметта, свързана със стареенето (въпреки че се опитва да превъзмогне когнитивния упадък). За холина е било доказано, че защитава черния дроб от някои видове щети, и може да помогне за обратимост на вреди които вече са настъпили. Освен това, той може да помогне за понижаване на холестерола и нивата на хомоцистеина свързани със сърдечно-съдови заболявания и може също да помогне за предпазване от някои видове рак. Това е област, където са необходими повече изследвания, но има някои положителни първоначални признаци.


Следва: Хранителни източници

1  |   2  |   3  |   4

Препоръчана статия

Помогни статията да бъде намерена и прочетена от повече хора


Коментари и мнения на читатели

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
Въведете кода:
Искам да следя коментарите
Email:
 

Детелина

Случаен посетител | 2010-03-25 16:42:26
Подходящ ли е холина за дете с ХАДВ. Открих го в няколко хранителни добавки и не мога да преценя коя е най-добрата - "Фосфоколин" от магазин "Лечител" и "Супер Лецитин" на д-р Тошков. Благодаря.