Детето

Флуорид за децата

Как флоуридът действа върху зъбите на нашите деца и ги запазва здрави?
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Флуорида се съдържа във пастата  за зъби дори и във водата. Но как действа той за да запази зъбите на дечицата здрави?

Флуорида е естествен елемент в земната кора, както и във водата и въздуха. Той е също така се счита за хранителен елемент, тъй като нашето тяло се нуждае от него да расте и да се развива правилно. Десетилетия назад, учените откривали, че децата които приемат повече флуорид са с по-добро здраве на зъбите и в тях се образуват по-малко кухини. В средата на 1940 г., общностите започнали да добавят повече флуорид в техните водни запаси с цел защита на хората срещу гниенето на зъбите.

Флуорида помага, защото когато зъбите растат той се свързва със зъбния емайл и прави зъбната повърхност по-твърда и здрава. Това пречи на разлагането на зъбите и появата на кухини в тях. Но флуорида помага и след формирането на зъбите. Свързвайки се със слюнката той предпазва зъбния емайл от плака и захари. Използвайки зъбна паста с високо съдържание на флуорид всяко дете може да предпази зъбите си от поява на кухини в тях, а както знаем по-малко развалени зъби означава по-малък шанс за носене на зъбни протези с напредване на възрастта.

Как да му дадем неговата доза флуорид?
Посъветвайте се с Вашия стоматолог следващия път, когато се срещнете с него. В допълнение с пастата за зъби, той или тя може да ви препоръча разтвор за жабурене с повишено съдържание на флуорид. И ако питейната вода която консумира детето не съдържа флуорид, то вашият стоматолог може да му предложи добавки - витамини които съдържат флуорид.

Колко е ефективна водата за жабурене?
Зъболекарите твърдят че благодарение на нея деца между 5 и 17 години никога не са имали кухини в зъбите или са минимални.