Детето

Сънищата

От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Разхождате се по улицата и преминавате край зелена маймуна, която яде поничка. В следващия момент сте в училище, но виждате че учителят ви има огромни зъби а вие носите панталони на розови точки...

Не, това не е сцена от Страшен филм – това е сън!

Когато спят хората сънуват. Това се случва в петия, най-дълбок етап от съня. Всеки има сънища, въпреки че някои хора си ги спомнят трудно. Когато се събудите може да не си спомните какво точно сте сънували. Ако се събудите по време на петия етап от съня, бихте могли да си спомните всичко, но ако това стане в друг етап, има голяма вероятност да не помните нищо.

Никой не знае със сигурност защо хората сънуват. Някои учени смятат, че сънищата са реакция на мозъка, чрез която той отразява случилото се през деня, с други думи, това са запаметени картини от преживените в светлата част на деня събития. Други вярват, че това са събития, които мозъка пресява с цел да избере най-важните, които да съхрани. Според трети, това са нещата които ни безпокоят, но всеки би се съгласил, че най-често сънищата са хубави и приятни.