Детето

Тютюнопушене вследствие на генни мутации

Генните мутации излагат някои деца на риск от пристрастяване към цигарите
От

Публикувана:
Последна редакция: 22/08/2019
Хората с определени, често срещани генни мутации, които засягат техните никотинови рецептори, са изложени на по-голям риск да се превърнат в страстни любители на никотина за цял живот, особено ако започнат да пушат преди да са навършили 17 години.

Известно е, че хората, които пропушват в ранна възраст, на по-късен етап от живота си развиват тежка никотинова зависимост. Този факт предполага, че външното въздействие върху генетичните особености през юношеството допринася за риска от пристрастяване към никотина за цял живот именно заради ранното начало на употребата на тютюневи изделия.

Едва през последните години натрупаният в тази област опит демонстрира как незначителните генетични промени и вариации могат да въздейства на всички аспекти от живота и здравето на пушачите, включително да доведат до пристрастеност.

В бъдеще, познанието за ролята на гените и околната среда във връзка с тютюнопушенето, може да помогне за разработването на превантивни мерки и индивидуални програми за отказване на цигарите.

Въпросните генни вариации се наричат единични нуклеотидни полиморфизми. Единичните нуклеотидни полиморфизми, които са свързани помежду си и се предават заедно са известни като хаплотип.

Изследване, в което участват повече от 2827 страстни пушачи, показва, че един конкретен хаплотип, който въздейства на никотиновите рецептори, увеличава риска от пристрастяване към никотина на по-късен етап от живота.

Участниците в експеримента, запалили първата си цигара преди да навършат 17 години, и имат две копия на рисковия хаплотип са изложени на пет пъти по-голяма опасност да се превърнат в заклети пушачи с напредване на възрастта.

Пропушилите след навършване на 17 години, у които този хаплотип също е изолиран, са по-малко изложени на риск от пристрастяване към цигарите на по-късен етап от живота.

Изследването също така показва, носителите на второ поколение хаплотип са с намален риск да се превърнат в заклети пушачи, дори ако са придобили този вреден навик още в съвсем ранна възраст.